Eleminasyon organlarımızın ikincisi olan böbreğimizi ne kadar tanıyoruz? Birlikte tanımaya çalışalım. Böbrekler, üreterler ve idrar kesesi üriner (idrar )sistemini oluşturur. Toksinlerin atılması vücudun temizlenmesinde çok büyük rolü vardır.

Ortalama bir böbrek, 10-11 cm uzunluğunda,7-8 cm genişliğinde, 2-3 cm kalınlığındadır. Sağ böbrek soldan biraz daha aşağıda olacak şekilde ve biraz daha küçüktür. Böbrekler atıkları kan dolaşımından filtreleme işlevlerine ek olarak,  kan basıncını ayarlamaya, vücuttan atılan su ve elektrolit miktarlarını belirlemeye ve pH'ı kontrol etmeye yardımcı olur. Böbrekler, aynı zamanda vücuttaki "potasyum, sodyum ve klor miktarlarını" düzenlemeye yardımcı olur.

Hem mesane hem böbrek aynı anda problem varsa, bağırsaklardan emilip kana geçen toksin, doğuştan zayıf çalışan böbreğinize ve mesanenize taşınıyor demektir ve bu iki organda doku hasarı yapmaya başlamış demektir.

 Unutmayın zayıf bir organın toksin atma mücadelesi de zayıf olur. Kronik diyet dengesizliği nedeniyle vücutta genel asidik durumu ortaya çıktığında, vücuttaki metabolik rahatsızlık, bir veya daha fazla organdaki patolojik durum devam ederse, böbrek ve idrar kesesi, artan eliminasyon yükünü taşımakta zorlanabilir. Eğer vücuttaki sorun düzeltilmezse,  böbrek üzerinde strese devam eder böbrek ve idrar kesesinde doku tahrişine neden olur.

Böbrekleri mümkün olduğunca sağlıklı durumda tutmak için diyette özel önlemler alınmalıdır. Turunçgiller diyetten çıkarılmalı ve diğer olgun meyveler idareli olarak yenmelidir. Limon ve limon suyu böbrekleri temizlemeye yardımcı olmak için periyodik olarak alınabilir. Karbonhidratlar, yüksek proteinli diyetlere göre böbreklerin daha az çalışmasına neden olur. Çiğ ve sıcak keçi sütü iyidir. C. E ve B12 vitaminleri böbrekleri güçlendirmeye ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur. Ciğer otu çayı günde üç veya dört kez yarım bardak,  kanı ve böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Ardıç meyvesi çayı iyidir, ancak ardıç meyvesi çayı kullanımında dikkatli olunmalıdır, çünkü başlangıçta çok güçlüyse böbrekleri tahriş edebilir ve onlara yardım etmeyebilir. Maydanoz, yosun ve mısır püskülü çayları gibi sebze suları ve meyve suları böbrekler için sağlıklıdır, ek olarak idrarda çakıl olduğunda yardımcı olabilir. Silikon ve klor içeren yiyecekler gereklidir, magnezyum ve potasyum içeren yiyecekler böbrek tübüllerinin temizlenmesine yardımcı olabilir ve metabolik asit atıklarını nötralize etmek için gıdalarımızda yeterli miktarda sodyum bulunmalıdır. Sıradan buğday çekirdeklerinden yapılan çay, böbrek maddesinden yapılan protomorfojen( Bu hücre topluluğunun anakopyasının en küçük birimi) gibi faydalıdır. İdrarın rengi veya kokusu ağırsa bu daha fazla suya ihtiyaç duyulduğunun bir işaretidir ve tabii ki bol tatlı su içmeliyiz.

Sağlıkla Kalın…