Unutmayın! Temiz bir bağırsak vücuttaki her organın sağlığı için hayati öneme sahiptir.

Önceki yazımızda beş ana eleminasyon (uzaklaştırma, temizleme, eleme) organlarımızdan bahsetmiştik, bugünkü yazımızda, bu organlarımızdan kalın bağırsağı tanımaya çalışacağız. Bir fabrikanın bacası nasıl çalışıyorsa insan vücudunun da sağlıklı olması için bağırsak sisteminin sağlıklı çalışması gerekir.  

Kalın bağırsağın en toksik bölgesi inen bağırsak kısmıdır. Burası diğer iki bölgeye göre daha sorunludur. Metabolizmadan kaynaklanan atık ürünlerin, sindirilmemiş gıdalar ve bunların karışımından dolayı diğer eleminatif sistemlere göre daha fazla toksik madde taşır. Bu duruma ilaveten zayıf eleminasyon alışkanlıkları, zayıf yeme alışkanlıkları kalın bağırsağı spastik hale getirir(resim üzerinde görüldüğü gibi), spastik hale gelen bağırsak bölgesinde toksik atıklar uzun süre tutulmak zorunda kalır. Gıdaların yutulmasından bağırsaklara kadar geçen süre 18 saat olmalıdır, normalde her ana yemekten sonra boşaltım olmalıdır.

Hastaların çoğu doktorlar tarafından bilgilendirilmeleri sonucu, birkaç günde bir, hatta iki hafta ya da daha fazla sürede bir dışkılamayı normal olarak biliyor. Uygun bir diyet ile egzersiz ve dinlenme ile aynı hastalar müshil almadan günde bir ila üç bağırsak hareketinden oluşan düzenli bir eliminasyon düzenine geri dönerler.

 Sık bağırsak hareketlerinizin olması kabız olmadığınız anlamına gelmediğini bilmeliyiz, bağırsakta çok uzun süre tutulan atıklar çürür, gaz üretimi olur, aşırı su kaybetmeden dolayı dışkı sertleşir, bu durum sindirim sisteminden gelen ek materyalin hareketini bloke eder. İlaveten şeker, çikolata ve kahve gibi gıda maddeleri asidofil bakterileri gibi sağlıklı bağırsak florasını yok etme eğilimindedir.

Ayrıca istenmeyen gaz üreten bakteri formlarına karşı bağırsağı savunmasız hale getirir. Bağırsakların kötü kullanılması, ağrı gibi herhangi bir rahatsızlık ya da belirti vermeden uzun yıllar devam edebilir.Ancak ağrı olmamasına rağmen doku hasarı oluşur. Çünkü bağırsaklarımız ağrılı uyaranı kabul eden sinir alıcılarından az sayıda bulunur.  Vücutta düşük dereceli enfeksiyon varlığında, bağırsağın gücü ve canlılığını azaltan ve nispeten sık görülen divertikül adı verilen bağırsak ceplerinden olabileceği düşünülmelidir. Bu cepler X- ray görüntüleme ile de doğrulanabilir, bu cepler genellikle diğer bağırsak atıkları ile taşınmayan toksik maddeleri içerir, yani orada birikir ve takılı kalır. Sinir sistemimizin durumu da bağırsaklarımızı etkileyebilir, bağırsaklar yavaşlayabilir.

 İş yerinde mobing ya da evliliğinde problem yaşayanlarda kolit, duygusal durumlarda ise spastik bağırsak ortaya çıkabilir. Stress bağırsak gerginliği ve inflamasyona neden olabilir. Bağırsakları yeniden sağlığına kavuşturmak için, toksik birikimleri atmak için bir temizlik program lazımdır, temizlik programını takiben bağırsak duvarının onarımı için sodyum, magnezyum ve klorin, vitamin B6 A,C, ve D  çok yardımcı olur,

Unutmayın temiz bir bağırsak vücuttaki her organın sağlığı için hayati öneme sahiptir. Bağırsaklarımız organize sanayimiz gibidir. Yine bağırsağın eleminasyon işlevini tam olarak yapabilmesi için bademciğiniz ve apendisit gibi lenfoid dokunuzun görevi başında olması lazım.

yazar-dr-meryem-bagirsak1