Bugün üçüncü eleminasyon organımız olarak tanıyacağımız cildimiz, vücuttaki en büyük organımız, kandan asit atımını sağladığı için ‘üçüncü böbrek’ bilinir. Vücut ısısını kontrol eder, vücudu bakteriyal invazyona karşı korur, su ve tuz atımı sağlar, dış uyaranları alır, vitamin D sentezler, toksinleri ve mineral atıkları, terleme yoluyla nezle sırasında ve enfeksiyonlarda vücut asitlerini uzaklaştırarak böbrekleri rahatlatır.

Cilt, eliminatif organın en önemli ve en ihmal edilenlerinden biridir. Yetişkinlerin 2.000 ila 3.000 inç(bir inç 2.54 cm) kare arasında olduğu tahmin edilen bir cilt alanı vardır ve günde yaklaşık 2 kilo atık maddeyi ortadan kaldırır. Cildin iki ana katmanı vardır. Epidermis veya dış tabaka olarak adlandırılır ve derimiz kalın bir alt tabaka. Ellerin ve ayakların avuç içlerinin dış tabakası 5 katmana sahipken vücudun geri kalanında dört katman vardır. Ter bezleri inç kare başına yaklaşık 3.000 adettir.  Ter bezleri vücuttaki elektrolit ve sıvı dengelerinin kontrolüne yardımcı olur ve vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur.

Hepimizin parmak izleri ayrı olduğu gibi, her kişinin cildinin durumunu bireysel olarak değerlendirmek lazım. Gözün renkli tabakası olan irisin çevresinde siyah halka şeklinde ya da yer yer halkanın parçaları halinde görülen alanların olması; deriden zayıf eleminasyon nedeniyle toksik madde birikimini gösterir.

Sağlıklı bir ciltte kılcal damarlar sürekli olarak atıkları ter bezlerine getirir ve burada onları yok eder, aynı zamanda dış tabakanın hücreleri sürekli ölmekte ve yağ üreten yağ bezleri ile birlikte, vücut temiz tutulmadıkça bu ölü hücre ve yağ üretimi ile birlikte ter bezi açıklıklarını tıkama eğilimindedir. Ne çok yumuşak ne de çok sert olan doğal kıllı bir fırça ile cilt keseleme, cildin yok edilmesini iyileştirmek için mükemmeldir, daha sağlıklı bir cildimizin olması için güneş ışığına ve temiz havaya ihtiyacımız vardır ve ter bezlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için egzersize ihtiyaç vardır. Özellikle cildinize iyi gelen yiyecekler silikon, demir, potasyum ve A, B vitamini, Niasin içerenlerdir, Sivilce, abseler, özellikle ekzemanın birkaç türleri gibi cilt hastalıklarını antibiyotik içeren dış merhemler, kortikosteroidler gibi yapay veya anti doğal yollarla tedavi edilirse eleminasyon süreci dışa doğru vücuttan uzaklaşmak yerine vücudun iç tarafına doğru geriye gitmeye başlar. Bu da toksin yükünüzün artması cildinizin çalışmasının zayıflamasına neden olur.