SPOR LİSELERİ


       Spor liseleri 2004-2005 eğitim-öğretim yılında öğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve beceri kazandırmanın yanında okullarda sporun tabana yayılması, yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, ahlaklı ve elit sporcuların ortaya çıkması amacıyla açılan okullardır. Bu okullar; Anadolu lisesi statüsünde olan, üniversitelere (BESYO’ya) bir ön hazırlık niteliği taşırken, branşlarında da uzmanlaşarak uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edecek sporcular yetiştirme amacıyla kurulan ve eğitim süresi dört yıl olan liselerdir.
      8’inci sınıfı bitiren öğrenciler, LGS’ye (Liselere Giriş Sınavlarına) gerek olmadan, özel yetenek sınavlarıyla bu okullara girebiliyorlar. Sporu seven, sporun içerisinde yaşamak isteyen gençlerimiz için bu seçeceğin önemli avantajlar teşkil ettiği de muhakkak.
      İlki İstanbul’da açılmış olan spor liselerinin ülkemizde şu anki toplam sayısı 80 civarında. İlimizde ise, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Antakya’da açılan 15 Temmuz Spor Lisesi ile birlikte bu yıldan itibaren İskenderun Demir Çelik yerleşkesi içinde bulunan eski İDÇ Meslek Lisesi binasında eğitim verecek olan spor lisesinin adı Mavi Vatan Spor Lisesi olacak.
      Aslında bu yazıyı yazma amacım tam da burada beliriyor. İlçemizde bir spor lisesinin açılmış olması tabii ki bizleri mutlu etti. Eski bir sporcu ve İskenderunspor forması giymiş biri olarak bu okula şehrin en tanınmış markası olan (İskenderunspor) İskenderun Spor Lisesi isminin verilmesini çok daha fazla tercih ederdim. Mavi Vatan ismi de güzel, o da bizim; fakat bir spor lisesine şehirle özdeşleşmiş olan futbol takımını çağrıştıracak olan İskenderun Spor ismi çok daha şık olurdu kanaatindeyim.
       İlçemizin eğitim camiasının içinde ömrünü spora adamış olan çok değerli  beden eğitimi hocalarımız var. Keşke onların da fikri alınmış ve onlara da sorulmuş olsaydı. Neticede bir spor lisesi ve bu alandaki eğitim insanlarının hepsi sporun içerisinden gelme insanlar. Nihayetinde Türkiye’de bulunan spor liselerinin büyük çoğunluğu da bulundukları şehirlerin isimlerini almış durumdalar. (Antalya Spor Lisesi, Burdur Spor Lisesi, Diyarbakır Spor Lisesi, Gaziantep Spor Lisesi, Sakarya Spor Lisesi gibi.) İlgililerin bunu gözden kaçırmamasını beklerdik. Aslında halen vakit var. Yetenek sınavlarıyla okula öğrenci alımları başlayana kadar bu konu tekrar gözden geçirilebilir.
    Özellikle sporla yaşayan, sporu  ve İskenderunspor’u seven insanların bir okulun ismini telaffuz ederken bile, İskenderunspor’u anmalarını sağlayarak onları mutlu etmek daha doğru olmaz mıydı ?
Bence olurdu. Bu konuya yetkililerin tekrar dikkatlerini çekmek istiyorum. Umarım bu hassasiyeti dikkate alırlar.