HELİKOPTER EBEVEYNLER, BAĞIMLI ÇOCUKLAR…

Çocuklarımızı koruyup kollayacağız elbette... Peki, sınırı ne?

Geçmiş zamanlardaki aile çocuk ilişkilerine baktığımızda, ebeveyn çocuk arasında bir hiyerarşi olduğunu görüyoruz. Ebeveynler, kuralları olan, net ve çocuklarına ‘arkadaşınla kendin hallet’, ‘öğretmenin diyorsa doğrudur’, ‘ders çalışmanı arttırmazsan zayıflar devam eder’ şeklinde yaklaşımlar ile çocuklarını yönlendiren otoriteler olarak karşımıza çıkıyor. Oysa şimdi, bu yaklaşımlarla büyüyen ve pek çok kişisel gelişim kitaplarıyla kendini yetiştirdiğini düşünen hassas bir ebeveyn kitlesi var karşımızda. Eski yaklaşımların çocuğun psikolojisini bozacağına inanıp, çocuğun çevresindeki her şeyi buna göre düzenleme eğilimindeler. Hatta ebeveyn otoritesini, ‘biz çocuğumla arkadaş gibiyiz’ yaklaşımına dönüştüren de! Çocuklarımızın zaten hayatı boyunca pek çok arkadaşı olacak, onların anne-babaya, kurallara ve otoriteye ihtiyaçları olduğunu unutmamalı.

-Biraz canı sıkılsa, istediği bir şey o an olamasa psikolojilerinin bozulma ihtimaline karşı geride duruyor musunuz?

-Okulda veya dışarda hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında, derhal müdahale ediyor musunuz?

-Ders başarısı beklediğinizin altındaysa, ‘çocuğunuza ne olduğunu’ psikologlara, pedagoglara hatta psikiyatristlere danışıp bulmaya çalışıyor musunuz?

PEKİ, SİZ BÖYLE DAVRANDIĞINIZDA ÇOCUĞUNUZA NELER OLUYOR?

-Yaşadıkları sorunlarla baş etme becerileri oldukça düşüyor.

-Çözüm üretemiyorlar. Düşünme, analiz etme becerileri zayıflıyor.

‘Ben yapamam, beceriksizim, ben hiperaktifmişim, dikkatim eksikmiş, ilaç kullanıyorum’...vb. pek çok etiketi kabullenip, bunları normalleştirip yaşamlarına devam ediyorlar.

Bir şey olmasın, zarar görmesin diye bir HELİKOPTER gibi üstlerinde döndüğünüz, sorumluluklarını almadıklarında eksik olduklarında bunun onların kendi sorunu olduğunu anlatmadığınız, başkalarıyla ilişkilerinde kontrolü sürekli elinizde tuttuğunuz çocuklarınız, asıl o zaman olmasından korktuğunuz her şeyi yaşamaya başlıyor.

Özellikle eğitim alanında pek çok çıkmazlar yaşanıyor!

(Bu yaklaşımların çocuklarımızı getirdiği halin, değişen eğitim sistemine uyumu gelecek yazımda.)