HBB Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan felaketi hatırlatarak “Antakya’da 30 mahallenin büyük bir kısmı tarlaya döndü. Defne’de de bir-kaç mahallemizin büyük bir kısmı tarlaya döndü. Son on üç aydır daha çok o tarafta yoğunlaştık. İlk üç günde biz büyük şehir olarak, öbür taraf başta olmak üzere üç bin 800’den fazla insanımızı enkaz altından çıkardık ve kurtardık” dedi.

15 İLÇEDE 98 BİN HEKTARLIK

ALANDA MİKRO BÖLGELEME…

Deprem sonrası için Büyükşehir belediyesi olarak yaptıkları hazırlıklara da değinen HBB Başkanı Savaş “Tekrardan plan ve programımızı revize ettik, Hatay’ın 15 ilçesinde 98 bin hektarlık alanda mikro bölgeleme yaptık. Bundan sonraki süre içerisinde depremden korunacak daha sağlam evler işyerleri nasıl yaparız, bunu çalıştık. Şu anda beş ilçemizi bitirdik, diğer ilçelerimizi de çalışıyoruz” diye konuştu.

ÇOK SAĞLAM PLANLAMA YAPIYORUZ

Depremin etkisine ilişkin şiddetle ilgili de açıklamalarda bulunan Savaş “Bizim AFAD’ın vermiş olduğu ivme değerlerinin Antakya ve Defne’de üç katı kadar biz depreme yakalandık. İnşaatların statiği hesaplanırken, temeli, temele dökeceğiniz beton, demir, demir miktarı, demirin kalınlığı, betonun çeşidi, bütün bunlar hesaplanırken, ivmeye göre hesaplanıyor. Bir ton kütleye şiddetli bir şekilde çarpacak kilogram cinsinden kütleyi hesaplıyor. Antakya merkezde 0 45 ivme maksimum olarak alınmışken, 1.35 gal’a kadar ivme çıktı. Beklenen ivme değerinin üç katı. Bir ton kütleye bin 350 kg şiddetli bir çarpmadan bahsediyoruz. Bunu çarparken de normal şartlarda, deprem Kahramanmaraş’ta 200 km ileride olmasına rağmen Antakya’ya Samandağ’ına, Kırıkhan’a Defne’ye İskenderun’a gelene kadar yüksek dalgayla başlayıp, o dalganın yavaşlayıp sönmesi gerekirken, üç-dört fay hattı kırıldığı için gittikçe dalga potansiyelize olup, Antakya ve Defne’de en şiddetli ivmeyle bizi vurdu. Bize gelen ivme, (dalgalar) hem dikey, hem yatay, hem de çapraz geldi. Önce sağa sola, sonra da öne arkaya salladı, daha sonra bizi döndürdü ve aşağıda vurmaya başladı. 110 saniyeli süre içerisinde gerçekten de çok can kaybettik. Bu canlar bir daha kaybolmasın diye, çok sağlam bir planlama yapıyoruz” şeklinde konuştu.

YAPILAŞMADA ZEMİN ETÜDÜNE BAKACAĞIZ

Büyükşehir belediyesi olarak yapılaşmayla ilgili önlemlere de değinen Savaş şöyle konuştu: “Fay hatlarının, taşkın alanlarının üstüne, hem alüvyon zemin olup da sıvılaşma riski yüksek olan yerlere, dere kenarlarına ev işyeri yapılacaksa bunun şartlarını biraz ağırlaştıracağız. Zemin iyileştirmeden tutun da, kazık çakmaya, demir miktarı, demirin kalınlığı, betonun çeşidi gibi birçok konuda daha sert önlemler almak üzere Büyükşehir’e bu düzenlemeyi getirip bundan sonra zemin etüdüne göre ve oradaki gerçek ivme değerlerine göre planlama yapacağız. Şu anki resmi ivme değerlerine göre yaptığımız zaman yarın aynı sıkıntıları çekme şansımız yüksek…”

Dağın bu yakasını depremin dörtte bir vurmuş olabileceğinin de altını çizen Savaş aktif fay hatlarına da vurgu yaparak “İskenderun Körfezinden itibaren KKTC’ye giderken iki fay hattı var, ikisi de aktif. Burada bir deprem olursa tusunami riski de var.  İskenderun Arsuz, Payas Dörtyol Erzin Samandağ için de aynı sıkıntılar geçerli. İkinci bir problem var, İskenderun Ceyhan fay hattı. Hala aktif ve orada deprem bekleniyor. Dağın o tarafında biz riski tamamen atlatmadık. Bundan 4 gün önce bir profesör yer bilimcimiz, ‘Kırıkhan’a kadar fay hattının kırıldığını ve Samandağ’ından itibaren Suriye Lübnan Filistin ve İsrail’de ölü deniz fay hattının aktif olduğunu 7,5 büyüklüğüne kadar bir deprem üretmesini beklediklerini’ söylüyorlar. Bundan 5 ay önce de İsrail hükümetinden bana başbakanlıktan iki kişi geldi, iki saat benden depremle ilgili bilgi aldı. Hazırlık yaptınız mı, deprem anında ne yaptınız, deprem sonrası ne yapılması gerekir diye, onlar da bunu bekliyor” diye konuştu.