Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü'nün bulunduğu alanda Orman Yangınlarıyla Mücadele Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. İskenderun, Belen ve Arsuz ilçelerinde yanan orman alanları ve yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, Bölge Müdür Yardımcısı Şensu Küçükateş, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Tolga Yılmaz, Silvikültür Şube Müdürü Mustafa Hüner, İskenderun Orman İşletme Müdürü Abubekir Yaylagül birlikte bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SEZONA KENDİMİZİ HAZIRLADIK

2023 yılında Hatay'da 663 hektar alanın yandığını kaydeden Özdemir, “Bu alanlara 6 ton kızılçam tohumu ektik. Yangının olmasını asla kimse istemez ama olası yangınlara da zamanında müdahale etmek için hazırız” dedi.

Hatay'da son 5 yılda 3 büyük orman yangının çıktığının alını çizen Özdemir “Yaklaşık 1400 hektar orman alanımızı kaybettik.2023 yılında çıkan yangının bize söndürme maliyeti 61 milyon lira, tekrar ormanlaştırma maliyeti 87 milyon lira. Yani yaklaşık 150 milyon liralık maliyeti var bize. Buda bize orman yangınlarında şunu gösteriyor ki en önemli husus eğitim faktörleri, bilinçlendirme ve önleyici tedbirler. Hatay Bölge müdürlüğümüz kurulması ile birlikte biz daha da güçlendik. Şu anda 37 arasöz, 10 su ikmal aracımız, 3 hava aracımız, 46 ilk müdahale aracımız, üç tane yeni su havuzu planlamamız var ve yaklaşık 500 personelle biz sezona hazır durumdayız" diye konuştu.  

YANGINLARIN EN ÇOK ÇIKIŞ

SEBEBİ BAHÇE TEMİZLİĞİ

Bölgede çıkan yangınların sebebinin en çok bahçe temizliğinden kaynaklandığını ifade ederek Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir “Orman yangınlarının %88’i insan faaliyetlerinden kaynaklı, insan faaliyetlerinden kaynaklı yangınlarında %90 dan fazlası ihmal ve tedbirsizlikten. Lütfen bahçe temizliği yaparken yakmayın, eğer yağmak zorundaysanız da bize haber verin” şeklinde konuştu.

YANAN ORMANLARIMIZ KORUMA ALTINDA

Yanan ormanlık alanların yeniden orman vasfının kazandırıldığına da sözlerinde vurgulayan Bölge müdürü Özdemir, Orman alanlarının Anayasa'nın 169. maddesince koruma altında olduğuna dikkat çekerek ”Yanan sahaları da hiç bir şekilde izne konu edilemiyor, imara açılamıyor. Bu amaçla biz orman yangınlarından sonra hızlı bir şekilde, yanmış orman ağaçları değer kaybetmeden sahadan uzaklaştırıyor ve tekrardan ormanlaştırma çalışmaları yapıyoruz" dedi.

6 TON KIZILCAM TOHUMU EKİLDİ

Yanan alanların rehabilitasyonu projesi kapsamında ağaçlandırma çalışması yapıldığını aktaran Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir şunları söyledi: “2023 yılında yanan 663 hektar sahaya 6 ton kızılçam tohumu ekildi. Yerleşim yerleri kenarlarına, hem vatandaşa bir gelir olması hem de bu türlerin yanmaya daha dirençli oldukları için, badem, alıç, ceviz ve fıstık çamı gibi türlerle bantlar oluşturuyoruz. Önümüzdeki dönemlerde boş kalan yerlere de gelir getirici türler dikmek suretiyle inşallah bu ormanları da kısa bir süre içerisinde tekrar ayağa kaldırmayı düşünüyoruz."

NEDEN KIZILÇAM DİKİYORUZ

Orman yangınlarında kızılçamların yangında daha fazla tutuşmasına rağmen neden kızılçam dikiminde ısrar edilmesine de açıklık getiren Hatay Orman Bölge Müdürü Özdemir “Coğrafi özelliklere en uygun tür kızılçam. Bilimsel verilere göre 20 milyon yıldır bu coğrafyada kızılçam olduğu tespit edilmiştir. Kızılçamlar gençleştirilmesi kolay yangına dayanıklı. Yangından sonra çok işlem yapmadan yeniden kendini kısa sürede toparlayan ağaç türü. Yani kendi kendine bulunduğu yerde orman kurabilen bir ağaç bizim içinde büyük bir şans” diye konuştu.