Defne ilçesindeki Semihe-Mehmet Karaali Ortaokulu'nda kurulan yardım dağıtım deposuna gelen Kılıçdaroğlu, burada vatandaşları dinledi, depremzede çocuklarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu, daha sonra enkaz kaldırma çalışmaları sırasında elinden yaralanan Ekin Can Alıcı'dan ve bölgedekilerden bilgi aldı. Antakya ilçesindeki Habibi Neccar Camisi ile çevresinde bulunan kültürel varlıkları inceleyen Kılıçdaroğlu, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, Defne ilçesindeki Büyükçekmece Yardım Lojistik Merkezi'ne geçti.

Belediye Başkanlarıyla birlikte Hatay’a geldiklerini ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emaneti, dolayısıyla Hatay’ın üzerine titrememiz gerekiyor,  acılar yaşanan bir kentimiz. Bu kenti ayağa kaldırmamız gerekiyor. Belediye Başkanlarımız Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızla koordineli çalışıyorlar. Ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar. Bu vesileyle bütün belediye başkanlarına ve onların çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bir sahra hastanesi yapacaklar, kadınlarla çocuklarla ilgili çalışmalar var. Depremzedelerin acılarını azaltmak için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteriyorlar” dedi.

Hatay’ın demografisini değiştirme yönündeki bütün çabaları dikkate almak zorunda olduklarının altını çizen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu  “Gerçekten Hatay demografik açıdan da dikkat edilmesi gereken bir kentimiz. Bu çerçevede ben ülkeyi yönetenlere seslenmek, uyarmak istiyorum: bu konuda dikkatli olmaları gerektirdiğini ifade etmek isterim. Bu bağlamda deprem dolayısıyla Hatay’dan ayrılan Türkiye’nin değişik illerine giden bütün Hataylı kardeşlerime burası sizin yuvanız, umarım kısa sürede geri dönersiniz ve yine bir Hataylı olarak Hatay’ın kültürünü geçmişte bütün dünyaya tanıttınız, bundan sonra da tanıtmış olursunuz” diye konuştu.

Bu kadim kentin kültürüyle, dokusu ve tarihiyle beraber korunması, yaşatılması ve yıkılan eserlerin yeniden onarılması gerektiğine işaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu “Bu konuda da biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye hazırız. Eğer bu konuda yasal düzenleme yapılmak isteniyorsa, bu yasal düzenlemeye parlamentoda her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Yüzyılın süzgecinden geçip, bize kadar gelen bu kadim kültürlerin korunması son derece önemli” dedi.

Depremin üzerinden 17 gün geçtiğini halen bir çadır sorununun daha çözümlenemediğine de dikkat çeken CHP Lideri Kılıçdaroğlu “Gittiğim her yerde, arabadan indiğim her yerde önüme çıkan herkes çadır sorunundan söz ediyor. kişiler çadır kentlerde değil, evlilerine yakın olan mahallelerde, yerlerde çadırda yaşamak istiyorlar. Çünkü binaları yıkılmamışsa, binalarında eşyaları var, dolayısıyla bir şekliyle bu sorunu aşmak istiyorlar. Çadır sorununu çözdük diye ortalıkta geziyorlar! Gelin vatandaşı bir dinleyin, vatandaş size ne söylüyor. Bir çağrı yapmıştım, aynı çağrıyı tekrar yapayım: Türkiye’de çadır üreten, fiyatı ne olursa olsun, evet biz çadır üretiyoruz, istediğiniz çadırları biz size vereceğiz diyorlarsa her hangi sanayici, herhangi üretici, çadırların tamamını satın alıp, deprem bölgesine göndermeye hazırız. Dolayısıyla bu sorun temel bir sorun olarak önümüzde duruyor. Havalar ısınacak, daha farklı sorunlar çıkacak. İktidarın çok daha hızlı davranması, hızlı hareket etmesi lazım ama kentin dokusun, kültürüne tarihine dikkat ederek, onları tahrip etmeden yol alması gerekiyor” şeklinde konuştu.