İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz Esnaf Odaları Birliği toplantı salonunda üyeleriyle bir araya gelerek yeni almış oldukları fiyatla ilgili açıklama yaptı.

İskenderun'da da 210 gram somun, pide ve lavaş ekmeğin 5 lira olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Mahmut Şenöz “İstemeden de olsa bu zammı yapmak zorunda kaldık. Türkiye şartlarında Bizim geçen sene ekmeğin fiyatı 3 liraydı, bugün 5 lira oldu. Fakat bizim bütün ana ham maddelerimiz %300- 400 oranında arttı” dedi.

Geçen sene 250 liraya aldıkları unu bu sene 350-450 bandında devletin kendilerine tahsis ettiğini aktaran Fırıncılar Odası Başkanı Şenöz “Ucuzundan un temin edildiğinden dolayı bu ekmeğin fiyatı 5 lira, biz indirimli unu dahi tedarikinde zorlanıyoruz. Devletimiz bize 325 artı nakliye artı KDV olarak un fiyatı belirledi. 4 aydır devletimiz bu fiyattan anlaşma yaptı. Vermek isteyen fabrikalarla biz bugün bu fiyata un bulamıyoruz, serbest piyasada un 450-500 lira arası, zaten devletimiz süspanse ettiği için, şu anda biz ekmeği bu fiyata satabiliyoruz, devletimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

2021'in 12. ayında 10 bin lira ödedikleri elektriğin fiyatının bugün 30-32 bin lira olduğunu, artı yakıt ve artı işçilik %30'du, 35-40 civarında arttığına işaret eden Oda Başkanı Mahmut Şenöz “Ekmekte işçilik maliyeti %10-15'ken işçilik maliyeti %30'un üzerine çıktı. Asgari ücretin yükselmesi ile biz de vatandaşlarımızdan anlayışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Fırıncıların fırsatçı olarak tabir edilip, lanse edilmesi bizleri gerçekten üzüyor. Biz Kutsal bir meslek yaptığımızın farkındayız. Geçen sene 200 liraya aldığımız maya bugün 360 lira oldu, 250-60 liraya aldığımız, 400-450 lira oldu, biz de ayakta kalmak zorundayız. İşçi çıkartmamak için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

210 gram ekmeğe 5 lira fiyat aldıklarını, ancak lavaş çıkan arkadaşlarının 170 gram çıkartarak bu ekmeği tane ile sattıkları için haksız rekabet etiklerini de vurgulayan Oda Başkanı Şenöz şunları söyledi: “Ama biz bunun önüne geçmek için lavaş ve pide ekmeğinin fiyatını da tarifeye yastık. Bununla ilgili kontrollere çıkacağız, zaman zaman hijyen eğitimi, zaman zaman gramaj konusunda belediyeden, maliyeden, SSK'dan, odadan bir kişi bu kontrole çıkacak. Herkes birbirine denetçisi olsun bu konuda esnaflarımız eksik gramajlı oldukları zaman belediyeye odaya lütfen bunu bildirsinler. 5 Şubat'ta İskenderun Esnaf Odaları Birliği toplantı salonunda hijyen eğitimi olacak. Biz bu konuda üyelerimize uyardık hijyen eğitiminin alınması konusunda. Belgelerin büyük yaptırımları var. 25-30 bin liraya kadar kişi başı ceza var, herkes eğitimleri ve belgelerini alması gerekiyor”