Yılbaşının ile diğer özel günler gibi uzun ve bol bol sofralar kurulan, yeme içmenin sınırlarının aşıldığı zamanlar olarak nitelendiriliyor. Sağlıklı beslenmede daha kontrollü bir süreç yaşanılabilir mi? Genç diyetisyenlerden Manolya Nur Üşür vatandaşlara yılbaşı ve sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda ipuçlarını kamuoyu ile paylaştı.    

Çocuklarınızın arkadaş ilişkilerine dikkat! Çocuklarınızın arkadaş ilişkilerine dikkat!

Yılbaşının bütün gece yeme içme devam ettiğini ve bütün gece ayakta kalma durumunda olunduğu için de bu süreçte yeme içme, alkol tüketenler ve tüketmeyenler ayrıldığına dikkat çeken Diyetisyen Manolya Nur Üşür, bu gecelerde, bu süreçte ve sonrasında dikkat etmemiz gerekenlerin bulunduğunu söyledi.

Ne yenilip ne yenilmemesi konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Diyetisyen Manolya Nur Üşür “Şunu az yapın, bunu az tüketin desem de, çoğu kişi buna uyuyacak ama sonrasında nasıl dengelediğimiz, gece porsiyonları küçük tutmak çok önemli. Çok yemek çeşidi varsa, zeytinyağlılardan bizim kültürümüzde olan sebzeli mezelerden kullanabilirsiniz. Çok ağır etli yağlı karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeye özen gösterin. O gece özellikle alkol tüketecekseniz; pilav ekmek patates gibi ürünlerin tüketimi daha da azaltılsın, çünkü biliyorsunuz alkol de daha çok kalori, daha fazla kalori almanıza sebep olmaktadır. Bu süreçte salataları, sebze ve meyveleri soframızdan eksik etmeyeceğiz. Bürün gece atıştırma halinde olacağımız için meyve kuru yemiş pasta çörek bunları sürekli göz önünde tutmayalım, çünkü bu süreçte gördükçe yeme isteği gelecek, ne kadar az tutarsak, o kadar az yeriz” diye konuştu.

Ayrıca bu süreçte cibs, kola, çocuklara da sizlere de bunların yerine meyveler, çiğ kuru yemişler, çerezler bunlar daha alternatif ürünler olabilir özellikle eğer içki tüketiyorsanız tabi ki çok aşırıya kaçmamakla birlikte erkeklerde 2-3 duble kadeh kadar, kadınlarda da 1-2 duble kadeh kadar tüketim yapılabilir. Eğer bu sınırı aşarsanız da ertesi günü dengelemek adına bazı şeyler yapabilirsiniz. Tabi ki, ertesi gün dengelemek istiyorsanız; bu süreci sabah kahvaltınız öyle abartılı sofralardan oluşmasın. Yeşilliklerden oluşan bir salata yumurta peynir, öğlen yemeği yiyorsanız ara ürünler tüketiyorsanız meyveli yoğurtlu yulaflı ara öğünler yemekleri tercih edebilirsiniz. Akşam yemeğini çorba salata yaparsak bir iki gün de bu süreci yılbaşı gecesini telafi etmiş oluruz” şeklinde konuştu.

İnsanların çok ciddi bir salgınla baş etmeye çalıştığının altını da çizen Manolya Nur Üşür şunları kaydetti: “Bu süreçte bu yüzden vücudumuzun direncini düşürmemek adına anti oksidan besin tüketimini arttırmanız lazım. Bu anti oksidanlar nelerdir? Hem çocuklarınız, hem de sizler tüketin mutlaka. Özellikle nar, kefir, pancar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, soğan, sarımsak gibi ürünleri mutlaka beslenmenize ekleyin ki bağışıklığınız güçlensin, bu salgında biraz daha güçlenelim”  

91d52eac-cb81-4203-b73e-5f47567403e04ea06858-0274-439c-90dd-3767e371704a

Editör: Halit Sapmaz