Ulucami Caddesi üzerinde bulunan Sağlıklı Yaşam Parkında yoğun katılımlı basın açıklaması yapan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal “TÜİK’e göre enflasyonun; aylık yüzde 1.18, altı aylık yüzde 15.4, yıllık yüzde 64.27 oldu. Yine TÜİK verilerine göre emekçilerin ve halkın temel harcama kalemi olan gıdada resmi enflasyon yıllık yüzde 77.87’ye, kira-konut enflasyonu ise yüzde 79.83’e ulaşmıştır. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) verilerine göre ise enflasyon aylık yüzde 5.18, yıllık yüzde 137.55 artmıştır” dedi.

Verilen %25-%30 zam oranını ve %25 zamma vurgu yapan Mustafa Ünsal “Her şeyden önce Salı Günü TÜİK tarafından açıklanan rakamlar iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünüdür. Dolayısıyla iktidarın ‘enflasyonu düşürdük’ açıklamalarının, sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret ‘müjdesinin’ hiçbir karşılığı yoktur. Bugün öyle bir noktaya geldik ki ülkedeki her beş kişiden biri açlık sınırı altında bir gelirle yaşamaya çalışmaktadır” diye konuştu.

Asgari ücretin açıklandıktan sonra 10. günde A’dan Z’ye en az %25, vergi, harç ve cezalara %123’lük Yeniden Değerleme Oranında zam yapıldığını aktaran Mustafa Ünsal, elektrikten doğalgaza, gıda ürünlerinden geçen yıla göre en az iki kat artan kiralara kadar uzanan zam kasırgası hız kesmeden sürdüğünü kaydetti.

20 yıl önce en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde iken bugün her dört emekliden üçü 3 bin 500 TL gibi asgari ücretin yarısına bile ulaşmayan sefalet aylığı ile yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ünsal “Geriye kalan çalışanlar için ise Türkiye Asgari Ücretliler Ülkesine dönüştürülmüştür. Her iki çalışandan biri asgari ücretlidir. Bu kadar geniş bir kesime reva görülen asgari ücret ise son artışa rağmen daha ceplere bile girmeden açlık sınırı altında kalmıştır. Saçma sapan resmi enflasyon rakamlarına göre yapılan maaş-ücret artışları ile her gün daha fazla yoksullaştırmaktan bıktık. Bu sahte TÜİK rakamlarının üzerine eklenen birkaç puanın ‘refah payı’ olarak yutturulmak istenmesinden artık bıktık. ‘Saçma sapan’ denilerek aşağılanan talep ‘memur ve emekli maaşları asgari ücrete yapılan %54 oranında artırılsın’ talebidir.  KESK olarak bu talebe katılmakla birlikte çok mütevazi bulduğumuzun da altını çizmekte fayda görüyoruz” şeklinde konuştu.