İskenderun’da 1585 yılında kurulan tarihi Aziz Corç Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları, Hatay Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından hazırlanan projelerin onaylanmasının ardından başladı. Tarihi yapıda sürdürülen restorasyon çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanarak yeniden ayağa kaldırılması hedefleniyor. Depremde Hatay’ın birçok yerinde olduğu gibi İskenderun’daki tarihi kiliseler de büyük zarar gördü, kullanılamaz hale geldi. İlçede Hristiyan cemaati, ayin ibadetleri ile cenaze törenlerinin yapıldığı tek yer olan Aziz Corç Kilisesi de başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapatıldı. Ancak Cemaat ayin ve Cenaze törenlerini kilisenin dışındaki prefabrik inşa edilen taziyelerin kabul edildiği bölümde yerine getiriyor.

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı Başkanı Can Teymur, yüklenici firmayla imzalanan sözleşme kapsamında sürdürülen çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediğini söyledi.

TARİHİ DOKU KORUNARAK

GÜÇLENDİRİLİYOR…

Kilisenin iç ve dış bölümlerinde, tarihi yapının özgün dokusuna uygun olarak statik güçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Restorasyonun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bilgi ve destekleri çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Başkan Can Teymur, çalışmalarda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Ankara Ofisi tarafından vakfa sağlanan fonun yanı sıra vakfın kendi bütçesinin de kullanıldığını kaydetti.

Yüklenici firmayla yapılan sözleşmede teslim süresinin 240 gün olarak belirlendiğini aktaran Başkan Teymur, çalışmaların mevcut hızla devam etmesi halinde tarihi kilisenin yıl sonunda tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

KİLİSENİN KUBBESİ ASLINA

UYGUN YENİDEN YAPILACAK

Restorasyonun teknik detayları hakkında bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi İlhan Turunç ise statik proje doğrultusunda temel güçlendirmesi yapılacağını belirterek “Duvarların taşıma kapasitesinin artırılması amacıyla taban kesiti genişletilecek ve temel güçlendirmesi gerçekleştirilecek. Yapılarda zamanla oluşan boşlukların kapatılması ve duvar mukavemetinin artırılması için hidrolik kireç enjeksiyonu uygulanacak. Depreme karşı dayanıklılığın artırılması amacıyla duvarların iç ve dış yüzeylerinde güçlendirme sıvası ve terleme uygulamaları da yapılacak” dedi.

Restorasyonun en dikkat çekici unsurlarından birinin ise tarihi kubbenin yeniden ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan İlhan Turunç “Kilise geçmişte kubbeli bir yapıydı, 1900’lü yıllarda çekilmiş özgün bir fotoğraf üzerinden tespit ettik. Bu doğrultuda hazırlanan projeyle kubbe aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek...

AVLUYA YENİ İDARİ YAPI

Restorasyon projesi kapsamında kilisenin avlusuna yeni bir idari yapı da inşa edilecek.

Yeni yapı kilisenin sosyal, kültürel, yönetimsel ve idari ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandı, bu bölümdeki çalışmalar da yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor” diye konuştu.