Emekçilerin, işçilerin rahat nefes alabilmeleri için sadece kendilerinin mücadele etmesinin yeterli olmadığını, ekonominin durağan bir hale gelmesi gerektiğini kaydeden Varan; “2021-2023 MES Toplu İş Sözleşmesine 1 Eylül 2021 itibarıyla başlamıştık, 27.44 ile ilk 6 ayı zaferle taçlandırdık. 2. altı aya Sayın Genel Başkanımızın öngörüsü ile 30 korumalı, yani 30 ikinci altı ay zammı kabul ettirdik MES yönetimine. Altında olursa enflasyon oranı 30’u almak kaydıyla, üzerinde olursa da üzerinde olanı 30’un üzerine ilave ederek alacağımızı beyan ettik. İkinci altı ay 41.93 ile enflasyon açıklandı. İşçimizin bir yıl içerisinde aldığı zam yüzde 80.88 olarak gerçekleşti ve bu ay arkadaşlarımızın alacakları maaşlarına 41.93’lük bir zam daha teşekkül edecek. Lakin ekonomik sıkıntılar hat safhada. Bizim sendikalı üyelerimizin her ne kadar bir nebze kendilerini geçindirecek, rahat edeceği bir ücret politikasını gerçekleştirsek de ortalık ekonomi noktasında yangın yeri. Bir türlü durdurulamıyor, bugün bile şekere 30'lara varan zam yapıldı. Bunların hepsi tüketim maddesi, insanlar marketlere girmekte imtina ediyorlar. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım ki ne alırsak alalım, toplu sözleşmeleri neye bağlarsak bağlayalım işçimizi bu ekonomik sıkıntıda rahat ettirme şansını göremiyoruz. 1 yıl sonra tekrar masaya oturacağız, işverene bir teklifle gideceğiz. Şu ortamda hangi teklifle gidersen git işçinin, ekonomik sıkıntı belli bir durağana girmediği sürece, memnun olacağı kanaatinde değilim. Hele ki sendikasız işyerleri daha da kötü durumda” şeklinde konuştu.

Örgütsüz olan işyerlerini Türk Metal Sen çatısı altında toplanmaya davet eden Varan; “2021’in son ayında yapılan asgari ücrete 50’lik zam ve Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'ın mücadelesi ile bütün çalışanlara getirilen vergi muafiyeti bir devrimdir. Bunlarla birlikte o dönemde mutlu ettiğimiz asgari ücretlinin bugün ikinci 6 ayda, daha 4 ay geçti, 6. ayda zam yapılıp yapılmayacağı konuşuluyor. Türk-İş'in genel başkanı ‘Masaya davet olursa biz masaya geliriz, insanları umutla yaşatmamalıyız, hakikaten yapılacaksa masaya davet edilir, biz de masaya gelir gereğini yaparız’ demiştir. Hatta her ay enflasyon kadar arttırılması teklifinde bulunmuştur. Tabii bu sadece Türk-İş'in demesi ile olan bir durum değil. Önemli olan ekonominin durağan bir boyuta girmesi, insanların sokakta ailesi, çoluğu, çocuğu ile rahat edeceği bir ortama kavuşturulması gerekiyor. Bu da tabii ki hükümettekilerin görevi… Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, inşallah en kısa zamanda vatandaşın cebine yansıyacak bir ortama kavuşuruz.

Ekonominin yansımalarından ziyade örgütsüz, sendikasız işyerlerinde çalışan işçinin 4.253 lirayı kaybetmemek adına örgütlü bir topluma geçme çekincesinin neden olduğunu da düşünün. İşten atılmakla tehdit ediliyor, 12 saat çalıştırılıyor, asgari ücret veriliyor, mesaileri elden ödeniyor, artık bunu bile kaybetmek istemiyor işçi, çok kötü bir durumda örgütsüz yerler. Onlara da korkunun ecele faydası olmadığını, örgütlenmeleri gerektiğini buradan beyan ediyorum. En önemli nokta da Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu yerlere bakılırsa, ne kadar farkının olduğu da ortaya çıkar. Örgütsüz olan bütün işyerlerini de bu vesile ile sendikamız çatısı altında toplanmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Deprem timleri hazır kıta Deprem timleri hazır kıta

Varan, çok kısa bir zaman önce hayatını kaybeden Türk Metal Sen Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz'a Allah'tan rahmet, ailesi ve teşkilatlarına da başsağlığı diledi.

Editör: TE Bilisim