Uluslararası katılımcıların yer aldığı program, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğindeki güçlü altyapısını ve kadınların sektörde artan rolünü gözler önüne serdi.
FEAP ve FAO-GFCM iş birliğinde, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonuyla düzenlenen “Programme on Sustainable Aquaculture Practices for Young Women” etkinliği; sürdürülebilir üretim anlayışı, iyi uygulama örnekleri ve uluslararası iş birliklerini bir araya getirdi.
TÜRK SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ
7 ÜLKEDEN KATILIMCILARA TANITILDI
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, etkinlik kapsamında Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün Yunanistan, Fas, İspanya, Ukrayna, Cezayir, İtalya ve Tunus’tan gelen katılımcılara aktarıldığını söyledi.
Girit, program süresince kadınların yetiştiricilik sektöründe araştırma, işleme ve paketleme gibi aşamalardaki aktif rollerinin firma ziyaretleriyle yerinde gözlemlendiğini ifade ederek “İlknak Aquaculture ve Akvatek Su Ürünleri firmalarının kuluçkahane tesisleri, Marex Seafood tesisi, Emel Balık ve Balık Ağı firması ile Ertuğ Balık (More Aquaculture) firmasının balık işleme tesislerini ziyaret ettik. Etkinliğin son gününde ise Ege Üniversitesi’nde Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği ve kadınların sektördeki yeriyle ilgili detaylı sunumlar gerçekleştirildi, laboratuvarlar ve akvaryum gezildi” diye konuştu.
TÜRK SU ÜRÜNLERİ İHRACATININ
YÜZDE 66’SI EGE’DEN…
Türkiye’nin su ürünleri ihracatında Ege Bölgesi’nin lider konumda olduğunu vurgulayan Bedri Girit, 2025 yılı verilerine dikkat çekerek “2025 yılında Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2,2 milyar dolara ulaştı. Bu ihracatın yaklaşık yüzde 66’sı Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildi. Güçlü altyapımız, modern üretim tesislerimiz ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımımızla bilgi birikimimizi uluslararası paydaşlarla paylaşmak büyük önem taşıyor. Bu etkinlik, kadınların sektördeki rolünü güçlendirmesi açısından da son derece değerli” dedi.
“KADINLARIN GÜÇLENMESİ SEKTÖRE
DAYANIKLILIK VE İNOVASYON KAZANDIRIYOR”
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner, kadınların su ürünleri değer zincirinde üretimden yönetime kadar önemli roller üstlendiğini vurguladı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir ise kadınların sektöre katılımının yalnızca bir eşitlik meselesi olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Kadınların sektöre dahil edilmesi inovasyonu, dayanıklılığı ve sürdürülebilir uzun vadeli gelişimi destekleyen kritik bir unsurdur. Kapanış toplantısında en başarılı proje taslağına ödül takdim edildi ve tüm katılımcılara sertifikaları verildi.”
GENİŞ KATILIMLI
ULUSLARARASI PROGRAM
Etkinliğe; FEAP Politika ve Proje Yöneticisi Szilvia Mihalffy, FAO-GFCM Yetiştiricilik Bölümü Sorumlusu Houssam Awadh Hamza, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ufuk Atakan Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiricilik Daire Başkanlığı yetkilileri, sivil toplum temsilcileri ve kadın girişimciler katıldı.









