Eğitimdeki eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu vurgulayan Yanık; “Şehrimizde çok sayıda mülteci var, bu mültecilerin çocukları bizim çocuklarımızla beraber eğitim-öğretim faaliyetlerine aynı sınıfta devam ediyorlar. Bu büyük bir kargaşa ve kaosa sebep oluyor” dedi.

Mültecilerin çocukların da eğitim alacaklarını, öğretim faaliyetlerine katılacaklarını, sosyal etkinliklerde bulunacaklarını belirten Yanık “Ama bu çocukların dil konusundaki yetersizliği, Türkiye'yi bilmemesi birçok okulumuzda eğitim öğretim faaliyetlerini durma noktasına getiriyor. Özellikle mültecilerin daha çok yaşadığı bölgelerdeki okullarımızda eğitim öğretim faaliyetleri durma noktasına geldi. Şöyle bir düşünün bir ortaokulda 5. sınıfta 40 kişilik bir sınıfın 20 tanesi Suriyeli, anlama ve anlatım problemi yaşıyorlar Türkçede. Bu sınıfta öğretmenin ders işleme imkanı var mı? Birinci sınıf üzerinden bakalım; birinci sınıfa başlayan çocuklar, hiç Türkçe bilmedikleri için sınıfta eğitim öğretim faaliyetleri ilerlemiyor” diye konuştu.

6 ayda 6 milyon kursiyer 6 ayda 6 milyon kursiyer

Türk çocuklarının okuma yazma öğrenme konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Yanık “Öğretmen sınıfın 50’si dil bilmediği için hızlı ilerleyemiyor ve dolayısıyla çocuklarımız da müfredatın gerisinde kalıyor. Bu manada yetkililere bir çağrıda bulunmak istiyorum; kesinlikle mültecilerin çocukları farklı sınıflarda, farklı eğitim öğretim faaliyetleri görmeliler. Dil probleminin çözülmesi lazım. Türkçe bilmeyen bir çocuğa ne kadar matematik, sosyal anlatabilirsiniz. Bu önemli bir sorun, görmezden geliniyor. Bu aslında anayasal bir sorun. Mültecilerin yoğun yaşamadığı şehirlerdeki çocuklar net manada eğitim öğretim faaliyetlerine devam ederken bizim bölgemizdeki bizim çocuklarımız eğitim-öğretim faaliyetlerine tam devam edemiyorlar. Bunun ciddi manada eğitimdeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Bölgemiz siyasetçileri bu konuyu meclise taşıdı. Bu sorun en kısa sürede mutlaka çözülmeli” şeklinde konuştu

Editör: TE Bilisim