S.S. Hatay Demeter Hünerli Eller Kadın Girişimi Kooperatifleşme sürecinin, birbirine inanmış 8 girişimci kadının bir araya gelerek fikir birliğine varması ile oluştuğunu anlatan Kooperatif Başkan Yardımcısı Av. Bedia Karadaban, sessiz kalmış kadın emeklerinin ekonomik değerine kavuşmasına zemin oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

 

Ortak amaçlarını “Kooperatifleşme suretiyle oluşturduğumuz sinerjimizin, Hatay lezzetlerinin tanıtımına katkı yapması ve Hatay lezzetlerinin ülke bazında olabildiğince çok mutfakla buluşturulmasını sağlayıcı çalışmaları amaçlamaktayız” şeklinde açıklayan Karadaban “Çıkış noktamız bu ise de hedefimiz daha çok sessiz kalmış kadın emekçilerinin tespiti ve ekonomik değerine kavuşmasına zemin oluşturmaktır. Bunun için olabildiğince emeğinin, ekonomik bir değeri olduğunu bilmeyen kadınlarımızın ürettikleri ürünlerine hak ettikleri ekonomik değerinin olduğunu göstermek ve bunu yaparken de belki gizli kalmış orijinal lezzetlerin daha da tanınırlığının sağlanmasını hedeflemekteyiz” dedi.

 

Özellikle hiçbir işe yaramadığını düşünen kadınların sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğuna işaret eden Kooperatif Başkan Yardımcısı Av. Bedia Karadaban “Oysa ki kadınlarımız sırf kadın olmaları sebebi ile daha çocukluk çağında ev işleri, mutfak işleri konusunda mecburi işlerle uğraşmaktalar. İster eğitimli olsun ister eğitimsiz olsun evinin, yuvasının temizliğini, yemeğini ve sair ev işleyişi konusunda sorumluluk almakta ve zaman ayırmaktalar. Dolayısı ile illaki ekonomik kazanca dönüşmemiş diye bir kadının emeğini görmezden gelebilir miyiz? Bu ve benzeri ekonomik değer olarak tanımlanmamış kadın emeğine hak ettiği değerin gösterilmesine katkı ve de yüzyıllardır anadan kızına geçerek katmerlenmiş lezzetlerin sofralarla buluşturulmasına hizmet anlayışındayız. Bizler yıllarca farklı mesleklerde edindiğimiz bu tecrübelerimizi şimdi kadın emeğini açığa çıkarmakta kullanmayı amaçlamaktayız” diye konuştu.

 

Çalışma arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları, yöreye özgü tatlılardan biri olan turunç reçelinin yapım aşamalarını da anlatan Karadaban “Turunç reçeli adı reçel olsa da yapımı diğer reçellerden biraz daha uğraşı ister. Her turunçtan güzel bir reçel çıkmaz. Özellikle tam rengini almış, kalın kabuklu turunçların kullanılması gerekir. Reçel için tedarik ettiğimiz turunçlar güzelce yıkandıktan sonra rendenin ince tarafı ile dış kabuk kısmı güzelce rendelenir. Rendelenmiş turunçlar en az dört parça olmak üzere turunçların büyüklüğüne göre dilimlenir. Dilimlenmiş turunç kabukları turunçtan ayrıştırılarak içi su dolu büyükçe bir kaba alınır.  Suyu gün aşırı değiştirilmek suretiyle turunç kabuğunun acılığının geçmesi sağlanır. Acılığı geçen turunç kabukları rulo haline getirilerek büyükçe bir iğne yardımı ile ipe dizilir, maksat turunç reçelinin görselini oluşturmak. Bu işlemlerin ardından reçel yapımı için tencereye alınır” şeklinde konuştu.

Kemal Sunal hayranları yeşilvadi'de buluştu  Kemal Sunal hayranları yeşilvadi'de buluştu 

 

SIFIR ATIK İLKESİYLE ÜRETİYORUZ

Kooperatifte el birliği ile yaptıkları ürünlerden birisi olan turunç reçeli çok talep gören ürünler arasında olduğuna da işaret eden Karadaban şunları aktardı: “Biz diğer ürünlerimizde olduğu gibi sıfır atık ilkesi ile üretime dönüştürmekteyiz. Turuncun rendelenen kabuğunun rendeli kısmını, özel tekniklerle kurutup sütlü tatlılarda, pastalarda kullanılabilecek veyahut kış çayı olarak demleyerek içilebilecek hale getiriyoruz. Reçel yapımına girmeyen iç kısmını ise sıkıp pişirerek turunç ekşisi haline getirip yine bazı yemeklerde nar ekşisi gibi kullanılacak hale getirmekteyiz”

 

 

Editör: TE Bilisim