Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Gölbaşı su sümbüllerini ekonomiye kazandırmak üzere geliştirilen proje kapsamında yapılan çalışmalar ile geleneksel el sanatlarında kullanılarak ev ekonomisine katkı vermek isteyen kadınların elinde sepete dönüşüyor.
Proje, Kırıkhan Gölbaşı Gölü çevresindeki ekosistem sorunlarının çözülmesi, su sümbüllerinin kontrol altına alınması ve elde edilen bitkisel materyalin geri dönüştürülerek yerel ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor.
İSTİLACI TÜR EKONOMİYE
DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR…
Ülkemizde son yıllarda sulak alanlar, akarsularda istilacı su sümbüllerinin yoğunluğu nedeniyle ekolojik tehdit altına giren yerlerin başında Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan ve Doğal Sit Alanı statüsündeki Kırıkhan Gölbaşı Gölü’nda uygulamaya başlanan proje ile çok önemli bir adım atılarak, istilacı tür ekonomiye dönüştürülüyor.
Proje kapsamında HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, göl ekosisteminin korunması için 2025 Mayıs ayı itibarıyla amfibik makineler, kepçeler ve kamyonlarla su sümbülleri temizleniyor. Toplanan bitkiler, proje kapsamında oluşturulan üretim alanlarına taşınarak doğal yöntemlerle kurutuluyor ve işleniyor.
KADINLAR ÜRETİYOR
HATAY KAZANIYOR
HBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından HAKİM (Hatay Kariyer ve İstihdam Merkezi) kurslarında kadın kooperatiflerine verilen eğitimlerle Gölbaşı Gölü’ndeki su sümbülleri kadınların el emeğiyle sepet, çanta, saksı, tepsi ve dekoratif ürünlere dönüştürülüyor. HBB yetkilileri, projenin sadece çevre temizliği değil, aynı zamanda ekolojik denge, kadın emeği ve yerel ekonomi arasında güçlü bir bağ kurduğunu söyledi.
#Hatay #Kırıkhan #GölbaşıGölü #SuSümbülü #EkolojikDönüşüm #KadınEmeği #SıfırAtık #YeşilEkonomi #HatayBüyükşehir #TÜRSİYEV #KadınKooperatifleri #DoğaİçinBirlikte
@HatayBld @tursiyev @hakimhatay @iskenderunorg @kadinkoop











