İskenderun Sanayi Sitesi’nde marangoz atölyesinin bir bölümünü keman, çello, bağlama ve gitar yapımı için ayıran İsmail Kaya, ekmeğini marangozlukla kazanıp, kazandığını da enstrüman imalatını geliştirmek için kullanıyor. Keman yapımıyla başladığı çalışmalarını her geçen gün geliştiren İsmail Kaya, Türkiye’nin bu dalda eğitim veren Üniversiteleri, ustalarıyla temas kurarak kendi el becerisini üst seviyelere yükseltmeyi başardı.

 

ÜNLÜ KEMAN YAPIMCISI İSKENDERUN’DA

Tanıştığı dünyaca ünlü Brükselli yaylı enstrüman yapımcısı Jan Strick’i İskenderun’a davet etti, kendi atölyesinde bir hafta birlikte çalışma fırsatı buldu.

18 yıldır kendisini geliştirmek istediğini bunun için yoğun bir mücadele verdiğini belirten İsmail Kaya, ”Jan Strick, Dünya çapında bir yapımcı, beşinci kuşak olduğunu biliyoruz. Beş yıl önce Bürüksel de bulunan atölyesine gittim tanıştım. Geçtiğimiz günlerde de kendisiyle yazıştım Türkiye ’ye gelmek istediğini söyledi. Hem tatil yapıp hem de deneyimlerini benimle paylaşmak için diyalogumuz oldu. Kendisi geldi, geldiği için çok mutluyum. Böyle ustalarla buluşmak, çalışmak her yapımcının arzuladığı bir şey, her zaman böyle bir şansa sahip olamıyorsunuz. Kendisi dünya çapında bir isim. Dünya çapındaki yarışmalarda jüri üyeliği yapıyor. Keman üretiyor İskenderun’a geldi şuanda atölyede birlikte çalışıyoruz onun bilgi ve deneyimlerinden istifade edeceğim” diye konuştu.

 

Bir hafta konuk ettiği dünyaca ünlü keman ustası ile atölyede kendisine ait bir keman ile uğraştığını ifade eden Kaya “Bende kendime ait bir kemanı yapıyorum. Asıl hedefim dünya piyasasına pazarına açılmak. Dünya da düzenlenen yarışmalarda derece elde etmek, 2013 yılında İtalya’da aldığım bir ödülüm var” dedi.

 

İskenderun’da olmaktan mutlu, burada konuk olmayı da İsmail’e borçlu olduğunu vurgulayan dünyaca ünlü enstrüman yapımcısı Jan Streck, “İsmail de benim gibi bir keman üreticisi. İsmail ile ortak müşterimiz olan, çellist (çello çalan kimse) Nicola sayesinde tanıştık. Bu sayede arkadaş olduk” dedi.

İSMAİL KEMANIN MARADONASI

Aslen Belçika’nın Brükselli olduğunu, atölyesinin 1968’de kurulduğunu ve 5. Kuşaktır ailesinin bu meslekle uğraştığını aktaran Strick “İlk kez İsmail’in ürettiği enstrümanları, bir keman üretim yarışmasında görünce Türkiye’nin İskenderun ilçesinde bu kadar güzel bir enstrüman üretilmesine, işçiliğin kadar güzel ve harika olmasına oldukça şaşırmıştım. ‘Bu adam da kim? Nerede çalışmış, bu güzel enstrümanları yapmayı nerden öğrenmiş?’ dedim. Daha sora konuşmaya başladık ve ‘Kendi kendime öğrendim. Yavaş yavaş kendimi geliştirdim ve gittikçe daha da iyi oldum’ dedi. Ama eğitimini almadan bu kadar kaliteli bir iş yapmak neredeyse imkansız! Bu da İsmail’in çok yetenekli olduğunu gösteriyor. Bu biraz şey gibi, herkes futbol oynayabileceğini düşünür ama aslında sadece bir tane Maradona vardır. Bu yüzden o da keman üreticiliğinin Maradonas’ı sayılır. Yaptığı işte gerçekten çok iyi ve bu iş için doğuştan gelen bir yeteneği var. Hayatım boyunca Brüksel’de çalışıyordum ve şimdi aklımda dünyayı dolaşmak ve keman üreticisi arkadaşlarla keman üretmek gibi bir fikir var. Ziyaret edip, tatil yapacağım ve beraber çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

       

Editör: TE Bilisim