İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis ve Tarama Birimi (KETEM), çevredeki üç ilçeye de hizmet veriyor. Kanserin yüzyılın en önemli hastalık risklerinden biri olduğuna işaret eden İlçe Sağlık Müdürü Dr. Buket Karaca, bir süre önce Kurtuluş Mahallesi’ndeki yeni yerinde hizmete giren KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Birimi) Merkezi basın aracılığıyla kamuoyuna tanıttı.

ÜÇ KANSER TÜRÜNE ÜCRETSİZ

RANDEVUSUZ TARAMA TESTİ

Merkezde randevusuz ücretsiz üç farklı kanser teşhisi hizmeti verdiklerini vurgulayan Sağlık Müdürü Dr. Buket Karaca “Burada KETEM ulusal kanser tarama standartlılarına göre erken teşhis edilebilen 3 kanser türünü ücretsiz ve randevusuz olarak insanlara ulaştığımız kanser taraması yaptığımız bir merkez. Üç kanser türü Kalınbağırsak, Meme ve rahim ağzı kanseri, belli yaş ve belli yıl aralıklarında tarama yapmaktayız” dedi.

HEDEF KİTLEMİZ SAĞLIKLI GÖRÜNENLER

Bu merkezlerin en önemli özelliğine değinen Dr. Karaca “Halkımız bu konser taramalarını korkmadan çekinmeden yaptırabilmeleri çok önemli, bizim hedef kitlemiz ulaşmak istediğimiz hasta şu dışardan iyi görünen dışardan sağlıklı görünen hiçbir şikâyeti olmayan hastalar. Bu kişilerde kanser riski, kanser var mı? Biz bunu ortaya çıkarıyoruz. Eğer kanser riski, şüphesi olan varsa onları da ileri merkezlere Devlet Hastanemizi, ikinci üçüncü basamak sağlık kuruluşlarımızda tanı almaları yönünde mutlaka sevklerini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS SÖZDE KALMAMALI

Erken teşhis hayat kurtarır, sözünün sadece cümlede kalmaması gerektiğine de dikkat çeken Dr. Buket Karaca “Meme kanseri taraması mamografi cihazıyla 40-69 yaş arası kadınlarımızda iki yılda bir yapılan tarama testidir. Burada önce kendi kendine memem muayenesi eğitimi veriyoruz, sonra tarama yapıyoruz. Yine HPV testi değimiz rahim ağızı kanserine karşı 30-65 yaş aralığında beş yılda bir kadınlarımıza tarama yapmaktayız. Erkeklerimiz de 50-70 yaş arasın da mutlaka bu kalınbağırsak kanser taramasına beklemekteyiz. Kadınlar erkekler bizim hedef nüfusumuzu oluşturmaktadır. Kolon kanseri, kalınbağırsak kanseri taraması için de hem erkek, hem kadın, özellikle erkeklerin bu taramayı bilmesi, önemsemesi çok önemli. İki yılda bir gaitada gizli kan testi dediğimiz bir testle kendi evlerinde basit bir şekilde yapabilecekleri bir testle kanser riskini tespit edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

BEŞ ÖLÜMDEN BİRİ KANSER!

Türkiye’de kanser istatistiklerine bakıldığını son yıllarda yaşanan artışa da vurgu yapan Dr. Buket Karaca şunları paylaştı: “Ülkemizde her beş ölümden biri maalesef ki kanser ama bu taramalarla kanser artık öldüren bir hastalık olmaktan çıksın. Erken teşhisle tamamen insanların hayatlarında silebildiği ya da hayat kalitesinin artarak, hayat kalitesini düşürmeyerek tedavi olabildikleri, daha az cerrahiyle, daha az tedavilerle hastalar iyileşebilsin istiyoruz. Bu merkezler bu yüzden var. Yüzyılın felaketini yaşadık. Çok ağır bir süreçti, yaşadığımız deprem felaketi, biz 15-16 aydır bütün sağlık kuruluşlarımızda, kurumlarımızda ilk günden itibaren sağlık hizmetini kesintisiz bir şekilde verdik, kanser taraması da bunlardan biri. Kesintisiz bir şekilde bunları da devam ettiriyoruz. Deprem öncesine göre kanser istatistiklerinde herhangi bir artış şu anda söz konusu olmamakla, kanser denen hastalığın birçok sebebi var. Bundan sonraki süreçte (Beslenme, sağlıklı yaşam tarzı, hareket, spor, yıkımların ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam etme sebebiyle maruz kaldığımız toz duman) bunların hepsi tabi ki risk teşkil eder. Biz istiyoruz ki kısa sürede faaliyete geçen, KETEM merkezimizden faydalanalım. Kanser taramalarına ilgi gösterelim.”

“Ürolojik Sağlık için Sıvı Tüketimine Dikkat!” “Ürolojik Sağlık için Sıvı Tüketimine Dikkat!”

İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı kurum ve kuruluşların yaşanan deprem felaketi gibi acil durumlarda dahi sağlık hizmetinin kesintisiz olarak devam ettiğini ve kanser taramalarının da aynı şekilde sürdüğünü sözlerine ekleyen Dr. Karaca, KETEM merkezlerinden faydalanmanın önemine değinerek kanser taramalarına ilgi gösterilmesi çağrısında bulundu.

I M G 20240610 W A0005I M G 20240610 W A0008I M G 20240610 105042I M G 20240610 100736I M G 20240610 093830I M G 20240610 093712I M G 20240610 093421I M G 20240610 092151

Editör: Halit Sapmaz