Yusuf Amcanın Meşhur Kabak Tatlısını İskenderun’un doğal bir markası haline geldiğini ve kent halkı ile birlikte şehir dışından da çok tercih edildiğini ifade eden Tevfik Bilen, babadan aldığı bu mesleği çocuklarının devralarak üçüncü kuşağın sürdüreceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı ile Sicil Müdürleri'ne hizmet içi seminer Ticaret Bakanlığı ile Sicil Müdürleri'ne hizmet içi seminer

 

Tam da bu mevsimde kendilerine ait tohumlarla yetişen ve olgunlaşan kabakların tatlıya dönüşüm zamanının geldiğini aktaran Bilen; “Kabak tatlısı Hatay'a ait bir tatlı, ancak bizim tatlımız İskenderun’un markası” dedi.

BABA MESLEĞİMİZİ

EVLATRAIMIZA BIRAKACAĞIZ

Bu tatlının yapım aşamalarının en önemli olmazsa olmazının hijyenik ortam olduğunu ve kendilerinin de bu ortamda hazırlıklarını yaptıklarını belirten Bilen “Kireçle yapılan bir tatlıdır, hazmı çok kolay, içerisinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Kabak bir gün önceden hazırlanıp kirece yatırılmaktadır. Kireçten sonra şekerle kaynatıyoruz, içerisine limon atıyoruz ve şekerlenmesini önlüyoruz. Bir gün dinlendirdikten sonra satışa sunuyoruz. 50 yılı aşkın bir süredir bu işi yapıyoruz. Mesleği babadan aldık inşallah evlatlarımıza bırakacağız” diye konuştu.

 

YÜZ TONA YAKIN KABAK İŞLİYORUZ

Kabak tatlısının sadece kışın yaptıklarını anlatan Bilen “Yazın kabaklarımız alıp depoluyoruz, kışın hazırlıyoruz. Yazın 100 tona yakın kabak alıyoruz ama bunun çoğu çürüyor, fazla koruyamıyoruz. Fiyat artışları da yaşandı, stokçular kabağı saklıyor, kışın bu aylarda satışa sunuyor. O da bizim için iyi bir şey değil. Çünkü bizim pek fazla zam yapmak gibi bir şansımız yok, İskenderun'a hitap ediyoruz. İlk başladığımızda kabak tatlısının kilosu 40 liraydı, şu an 50 lira oldu. İlk başladığımızda şekerin torbası 225 liraydı şimdi 450 lira, sadece onunla da kalmıyor, bütün ambalaj malzemelerine de zam geldi. İdare etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim