Yemek sektöründe faaliyet gösteren esnaflar girdi maliyetlerine gelen zamlar yüzünden satış fiyatlarını arttırmak ile arttırmamak arasında kalıyor. İnsanların karınlarını doyuran dönercisinden, humusçusuna, lokantacısına ürünlere gelen zamlarla artan maliyetler karşısında direndiklerini ifade ederek, zamların bu şekilde devam etmesi halinde istemeyerek de olsa bunu fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarına işaret ediyorlar.  

Döner Dükkanı İşletmecisi Ali Çoban, her gün gelen zamlar karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını kaydederken şunları söyledi: “İşlerimizde baya düşüş var. Bunun sebebi insanlar artık bütçelerine göre davranıyorlar. Her hafta aldığımız ürünleri ikinci hafta aynı fiyata alamıyoruz. Zam üstüne zam geliyor. Tavuğa gelen zam 60-70. Fırıncılar ekmek getirmeyeceğiz, her hafta zam yiyoruz diyorlar. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Biz de zam yapsak buraya gelenlerin 70’i talebe. Ceplerindeki para kısıtlı, nasıl alacağız. Zaten zorla geçiniyorlar. O yüzden sattığımız ürünlere fazla zam koyamıyoruz. Azla yetiniyoruz, yapacak bir şey yok. Umarım hayırlısı olur”  

İskenderun’da baba mesleğini sürdüren ve yıllardır humusçuluk yapan Humus Evi İşletmecisi Fatma Pekmezci de müşterilerinin de her değişen fiyatlardan şikayetçi olduklarını dile getirerek; “Kullandığımız ürünlere zam gelmesi hem bizleri hem müşterilerimizi etkiledi. Müşterilerimiz de çok şikayetçi bu durumdan, her geldiklerinde farklı fiyat. Her gün zam geliyor biz de şaşırdık. Tahinin tenekesi olmuş 700 TL. Ben müşteriye ne kadar zam yapabilirim, hep zararına çalışıyoruz. Birazcık fiyatlar düşse çok iyi olacak. En çok yağ, tahin, yumurta, tüpe gelen zamlar çok yüksek, çok zorlanıyoruz. Bu duruma bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.

Nohutlu Pilav Dükkanı İşletmecisi Ali Tennioğlu da, kullandıkları ürünlere gelen zamları henüz müşterilerine yansıtmadıklarını ancak böyle devam ederse daha fazla direnemeyeceklerini söyleyerek; “Gelen zamlar bizi çok etkiledi. Biz daha fiyatlarımızı değiştiremedik. 7,5-8 TL’ye aldığımız baldo pirincin kilosu şu anda 12 TL oldu. 18 TL’ye aldığımız tavuk 24-25 TL’ye dayandı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tüm bu zamlara rağmen bizim satış fiyatlarımız hala eski fiyatlar. 2-3 güne bir zam geliyor. 68 TL’ye aldığımız yağ 95-100 TL’ye fırladı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Müşterilerimizi memnun edebilmek için şu ana kadar fiyatlarımızı değiştirmedik ama zamlar böyle devam ederse, bizlerde bunu kendi satış fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalacağız” dedi.

Galataport İstanbul'a AB'den ödül Galataport İstanbul'a AB'den ödül

Editör: TE Bilisim