İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Çevre ve Ekoloji Komisyonu TMMOB ’’ Defne /Turunçlu  Membran  Biyoreaktör Prosesli Atıksu  Arıtma Tesisi ‘’ 27 Nisan 2021 tarihinde kamuoyunun bilgisine sunulan  rapor çevrenin korunması dair katkısı tartışmasız çok önemli olduğuna dikkat çeken açıklamasın da şunlara yer verdi:

“ Çevre kirliliğinin ve çevre ve insan sağlığını tehdit eden tehlikeli faaliyet haline gelen arıtma tesisinin  mevcut  durumu insanın, ‘’ sağlıklı çevrede de yaşama’’  haklarının korunmasını zaafa uğrattığı ve halk sağlığını  etkilediği/etkileyeceği  ayrıntılı anlatılmaktadır . Konuya, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının tanınması açısından baktığımızda tesisin kaldırılması halk sağlığı açısından yararlı olduğunu raporda da belirtilmektedir.

Sonuç olarak, çevre hakkı, bireylere, sivil toplum kuruluşlarına ve devletlere sorumluluklar yüklemekte, çevre politikalarına ve çevresel yönetim sürecine katılımı gerektirmektedir. Evrensel olarak kabul gören dayanışma haklarından biri olan çevre hakkının kapsamı; doğal yaşamın, flora ve faunanın korunması, doğanın (toprak, su, hava) temiz olarak muhafazası, düzenli sanayileşme, kimyasal artıkların uygun şekilde imha edilmesi, estetik bir çevre yaratma ve kültürel varlıkları korumadır. Kadim yerleşim yerleri olan  Defne ve  Antakya’yı korumak kentin rahat nefes almasını sağlamak uygarlık tarihi açısından borçtur .Buradan Hatay  Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş ‘a sesleniyoruz! Halk sağlığını etkileyen arıtma tesisini bulunduğu yerden kaldırarak, ekolojik ve çevreye uyumlu yeşil alanın yaratılmasını  sağlayın.”

Editör: TE Bilisim