Kalp krizini kalbi besleyen atardamarların aniden tıkanmasına bağlı olarak kalp kasının yeterince oksijen alamaması ve sonuçta kalp kaslarının hasara uğraması olarak tanımlayan Kardiyoloji uzmanı Dr. Türk, “Kalbe kan akımını sağlayan atardamarlarda kolesterol ve yağ gibi maddeler damar duvarlarında birikerek plak denilen yapıları oluştururlar. Damar sertliği olarak adlandırılan bu süreçte atardamarlar zaman içinde daralır ve plaklar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkar” dedi.

 

KALP KRİZİNİN

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp krizi bazen ani ve yoğun belirtiler ile ortaya çıkabildiğini, ancak bazen belirtiler yavaş bir şekilde başladığına dikkat çeken Dr. Türk “Hafif bir ağrı ve rahatsızlık hissedilir. Kalp krizinin en sık görülen belirtileri Göğüs ağrısı kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle göğsün orta kısmında, baskı, sıkışma tarzında şiddetli bir ağrı şeklinde tarif edilir. Genellikle birkaç dakikadan uzun sürer veya gidip gelen bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Bu ağrı kollara, sırta, boyna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterebilir. Nefes darlığı göğüs ağrısına eşlik eden, bazen de tek başına görülen nefes darlığı bir kalp krizi belirtisi olabilir. Bu şikayetlere ek olarak; Soğuk terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler de eşlik edebilir” diye konuştu.

 

UNUTMAYIN, KALP DOSTU

TERCİHLER SİZİN ELİNİZDE

Kalp krizinin hafif belirtilerle de ortaya çıkabileceğinin unutulmamasının altını çizen Dr. Türk şunları söyledi: “Kalp krizinden şüpheleniyorsanız mutlaka yardım çağırın, çünkü kalp krizinde dakikalar bile önem taşır. Kalp hastalıklarından korunmak büyük ölçüde bizim elimizde; sağlıklı beslenerek kilo vererek sigarayı bırakarak tansiyonumuzu, kolesterolümüzü ve kan şekerimizi kontrol altında tutarak bu hastalıklarla aramıza mesafe koyabiliriz. Unutmayın, kalp dostu tercihler yapmak sizin elinizde…”

Editör: TE Bilisim