31 Ekim ile 1 Kasım 2020 arasında dünyanın her yerinde görülen nadir doğa olayı, Türkiye’nin güneyinde Hatay’da da vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla video ve fotoğraf çekilmeye çalışıldı.

Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketlerinden dolayı mavi ve tonlarında gözüken Dolunay, gökbilimciler tarafından Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Aslında renginin değişmediği ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görüldüğü ifade ediliyor. Mavi Ay, ilk kez 1883 yılında belirgin olarak görüldüğü ve kayıtlara geçtiği, mavi rengine en yakın Mavi Dolunayın da, 1991 yılında görüntülendiği kaydedildi.

Mavi ay, aynı ay içinde iki dolunayın meydana geldiği zamandır, ikinci dolunaya mavi ay denir. Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Yılın 13’üncü dolunayı Mavi Ay olarak değerlendiriliyor.

Gök bilimcileri tarafından, nadir bir doğa olayı olarak nitelendirilen Mavi Ay, 31 Ekim Cumartesi günü ve 1 Kasım Pazar 2020 arasında dünyanın yer yerinden, Türkiye’den de gözlemlenebildi.

Editör: TE Bilisim