Ayna Kültür-Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım, sokağımız defne kokuyor etkinliği artık bizim gelenekselleştirdiğimiz bir etkinlik. Doğaya karşı insanlara karşı bilinçlendirme konularında yapmış olduğumuz toplantılara katılan konuklarımıza defne sabunu hediye ediyoruz. Bu gelenek sayesinde unutulmaya yüz tutmuş aktiviteler ile de geleceğe taşımaya çalışıyoruz.” diyerek işin ustaları tarafından Hataya özgü defne sabunu yaptılar.

Yaklaşık 25 yıldır Defne Sabunu yaptığını söyleyen Ali Kiremit, eşi Meryem Kiremit’in de yardımıyla, talep doğrultusunda, defne sabunu kaynatıp döktüklerini anlattı.

Kaliteli bir Defne Sabununun yapımı için malezemelerin kalitesi ve pişirim şeklinin çok önemli olduğuna dikkat çeken, Ali Kiremit yapılışını şöyle anlattı:

 “Defne sabunu yapmak için önce zeytinyağı ve defne yağı kazana konuyor. Isındıktan sonra kostiği su ile karıştırıp eritiyoruz, ölçülü olarak yağların üzerine döküyoruz. Belirli bir aşamaya geldiği zaman ateşten alıp yere indiriyoruz. İndikten sonra kendiliğinden sabuna dönüşmeye başlıyor, kabarıyor, köpürüyor. Sabuna dönüştükten sonra daha da katılaşması için tekrar ateşe koyuyoruz. Ateşte bir miktar kaldıktan sonra karıştırıyoruz. Katılaşıp sabun haline geldikten sonra kalıba döküyoruz, düzeltiyoruz. Bir saat bekledikten sonra bıçağımızla kesip kullanıma hazır hale getiriyoruz”

Yaptıkları defne sabunun tamamen katkısız ve doğal olduğuna vurgu yapan Kiremit; “Sabunumuz tamamen doğal. Zeytinyağı ve Defne yağıyla yapıyoruz, herhangi bir katkı maddesi yok. Kokusunu tamamen defne yağından alıyor, herhangi bir esans katmıyoruz. İyi sabun kokusundan belli olur, kullanırken belli olur, köpürmesinden ve çabuk erimemesinden belli oluyor. Defne yağı ne kadar fazlaysa daha çok köpürür ve yumuşak olur, cildi yumuşatır ”dedi.

FİYATINI DEFNE YAĞI ARTTIRIR

Akbank Caz Festivali'ne geri sayım Akbank Caz Festivali'ne geri sayım

Kiremit bazıları soruyor rengi neden yeşil değil ama yeşil olan boyalıdır. Sabunda ne kadar çok Defne yağı varsa sabun o kadar esmer olur diyerek şöyle devam etti:

“ Piyasada 30 liralık sabun da var, 150 liralık sabun da var. Defne yağı fazla olunca fiyat otomatikman yükseliyor, çünkü defne yağının kilosu 150 TL civarında. Sabunluk zeytinyağı en azından 30 TL kilosu. Biz   40 Defne yağı, 60 zeytinyağı oranında karışım yapıyoruz.. Ucuz sabunlarda katkı maddeleri oluyor, esans koyuyorlar. Bazılarında zeytinyağı, Defne yağı bile yok, içinde Pamuk yağı da koyabiliyorlar, hayvan yağı da koyabiliyorlar, esanslarla koku veriyorlar, ısırgan otu katıyorlar yeşilimsi renk vermesi için”

Defne sabununun cilde iyi geldiğini de aktaran Kiremit, “Defne sabunu cilde çok iyi gelir, saçları yumuşak hale getirir, kepeği önler. Bir şampuanla yıkandığınız zaman 10 tasla köpüğü götüremezsiniz ama Defne sabunun köpüğü üç tasla gider. Saçlara ipeksi bir görünüm verir” dedi.

YAĞA GELEN ZAM FİYATINI ARTTIRDI

Geçen sene 1 kilo sabunu 50 TL'ye sattıklarını ancak bu yıl yağlara gelen zamlardan ötürü 1 kilo sabunu 80 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını da söyleyen Kiremit, 1 kg sabundan yaklaşık 4 kalıp sabun çıktığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim