Arpaçiftlik Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk babası Mehmet Keleş, 2002 yılında satın aldığı 10 dönüm bahçeye 4 yıl sonra portakal fidanı dikerken mozaikle karşılaştı.

 

FİDAN DİKERKEN ÖNCE MOZAİK BULDU…

Hatay Müze Müdürlüğü yetkililere ortaya çıkan mozaiği bildiren Keleş “O gündür bu gündür bahçemde kazı çalışmaları yapılıyor. Bende gönüllü olarak seve seve çalışıyorum” dedi.

 

TARİHİ MİRAS BURADA SERGİLENMELİ

Kazı çalışmalarının bakanlık izni ve ayrılan ödeneklerle 2007 yılında başlandığını, ilk mozaiklerin bulunduktan sonra kapatıldığını anlatan Mehmet Keleş “2015 yılında kazı çalışmaları yeniden başladı. Bugüne kadar belirli dönemlerde kazı çalışmaları yapıldı, gelinen noktada 6. yüzyıla ilişkin Kutsal Havariler Kilisesi, mozaikler, hayvan figürleri, taş mezarlar ve kemik kalıntıları bulundu. Tarihin gün yüzüne çıkarılmasına vesile olmak ve katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tek beklentim bu kültürel mirasın tarihe ışık tutan eserin yerinde sergilenerek Arsuz’a yöreye hizmet vermesidir” diye konuştu.

 

ÇOK GİZEMLİ BİR ESER

Önümüzdeki süreçte Kazı alanının genişletileceğini de vurgulayan Mehmet Keleş “Çok gizemli bir eser, her çalışmada yeni şeyler öğrenerek benim için büyük mutluluk. Büyük bir yazıtımız çıktı üstünde Kutsal havariler kilisesi piskosumuz tanrıya şükrederek bu anıtı yaptırmıştır gibi yazılar var. Başka bir yazıtta da Helen on gibi isimlerde bir yeri yapmış ona teşekkür, şükür ediyorlar. Uzun yıllar görev yapan bu kilise bir deprem ile yıkılmış terkedilmiş sonradan gelen kavimler burada yaşarken yuvarlak mezarları yapmış cenazelerini buraya cenin vaziyetinde gömmüşler. Bilmeyerek bu mozaikleri kırmışlar” şeklinde konuştu.

 

İLK KEZ BİR MOZAİK USTASININ İSMİ ÇIKTI

Ayrıca buradaki kilisede daha önce yörede ismi bilinmeyen, bugüne kadar hiç rastlanmayan mozaik ustasının da isminin çıktığını aktaran Mehmet Keleş bu verinin çok önemli olduğunu da belirterek şunları söyledi: “Adam diye bir figürümüz var. Etrafında iki yılan hayat ağacı diye bir ağaca sarılmış lir müzik aleti çalıyor, etrafında her çeşit hayvanda toplanmış. Bu kilisenin etrafında başka yerleşim alanı var mı yok mu? daha sonraki kazılarda ortaya çıkacak. Kazı sınırı daha belirlenmedi net ortaya çıkmadı. Buranın açık hava müzesi olmasını istiyorum ve Arsuz’a gelecek nesillere bir kültürel mirası bulduğum, bırakacağım için de çok mutluyum…”

 

Editör: TE Bilisim