İskenderun Merkez’e yaklaşık 35 km uzaklıkta, Amanos dağlarının zirvesinde bulunan Değirmendere yaylası havası suyu ile yemyeşil doğasıyla yüz yıllardır bölge insanın yaylak olarak kullandığı yerleşim yeri.

Geçmişten bugüne cazibe merkezi olmayı sürdüren Değirmendere’ye adını veren su değirmeni de icazetli yapılan tek camii ile aynı tarihten itibaren 1896 yılından buyana yöre insanının ununu öğütüyor. Yakın tarihe kadar insanların kendi buğdayını ekip, öğüttüğü su değirmeni ise yaylacılardan Gübre Fabrikasından emekli Ali Sezik tarafından halen faal olarak çalıştırılıyor.

İlk yapıldığı teknikle geçmişten bugüne dimdik ayakta kalan ve gelecek nesillere taşınan miras olan Değirmendere yaylası ile Hatay’ın tek faal su değirmenini çalıştıran Ali Sezik, burayı para kazanmak için değil, sembol olarak, Değirmendere’nin Değirmendere olduğunu tanıtmak amacıyla işi devam ettirdiğini söyledi.

Su değirmeninin ilk yapıldığı günkü gibi tıkır tıkır çalıştığını, mısır buğday çektiğini aktaran Ali Sezik “Gelirse buğday da, mısır da çekiyoruz. Su değirmenin yapılışı aşağı yukarı camiyle aynı 1896’larda yapılmış. Daha evvel aşağıda olan değirmeni bugünkü yerine taşınmış. O gündür bugündür un öğütüyor” dedi.           

Editör: TE Bilisim