Bu işe ilk başladığında bölge halkının ‘organik’ ürünlere bakış açısının farklı olduğunun altını çizen firma kurucusu Yasemin Çeliktürk, kurulma ve sektörde elde ettikleri başarılarla ilgili iskenderun.org mikrofonlarına konuştu.  

İlk çeyrekte kredi borçlanmaları arttı İlk çeyrekte kredi borçlanmaları arttı

 

Kadın girişimci olarak bu işe ilk girdiğinde devletten ve bazı sivil toplum örgütlerinden ciddi destek gördüğünü ifade eden Çeliktürk; “2018 yılında resmi olarak bu işe başladık. Daha öncesi 1 yıllık bir hazırlık sürecimiz vardı. Kadın girişimci olduğumuz için devletten destek aldık, KOSGEB’ten aldık. İTSO çok yardımcı oldu belgelendirmelerimizde, bu şekilde ilerledik. Asıl gıda mezunuyum, İskenderun'a yerleştiğim de İskenderun'da kendi mesleğim adı altında çok iş imkanı olmadığı için kendi işimi kurmakla başladım bu işe. Kendi mesleğim de gıda olduğum için bu yönde ilerlemek bana daha mutluluk verdi. Özellikle organik ürünün Hatay'ın genelinde olmayışından bu yola başvurdum. Sertifikasyon işlemleri doğru bir şekilde ilerlediği için hazırlık sürecimiz uzun sürdü. Hatay genelinde Organik Sertifikasyon olan tek firmayız” diye konuştu.

 

Sattıkları ürünler hakkında da bilgiler veren Çeliktürk; “Organik ürünlerde özellikle un çeşitlerimiz, bebekler için ek gıda çeşitleri, emziren annelerimiz, çölyak hastaları, şeker hastaları için ürünlerimiz mevcut. Bunlar da yetersiz ürün bulunduğu için bulmak çok zor. Türkiye’de var ama hangi ürünlerin ne için olduğunu bilmiyoruz. Bundan dolayı öncelik bu ürünlerle başladım. Bu ürünlerin belli bir işlem süreci vardı. Hazırlık aşaması, paketleme kısmı, depolama kısmı… Özel koşullarını sağladıktan sonra 2018 Ekim ayında tamamen faaliyete başladım. Asıl faaliyetimiz bizim e-ticaret. Yerel alışveriş sistemlerinin hepsinde mevcut bulunuyoruz, yurtdışı da dahil. Talepler doğrultusunda iyi bir ilerleyişten sonra 2018'in sonunda Aralık ayında ürün yelpazemizi 600 çeşide çıkardık. Yöresel ürünleri de bulundurduk. Hatay'ın, Gaziantep'in, Maraş'ın yakın illerin yöresel ürünlerine talebin daha fazla olduğunu biliyoruz. En çok satış yaptığımız ilk İstanbul ve İzmir’di. Daha sonra Doğu Anadolu'ya çok fazla satışlarımız oldu. Bu şekilde ilerledik. Bu yıl dördüncü yıla giriş yapacağız. Gün be gün ürün yelpazemizi daha çok artırıyoruz” şeklinde konuştu.

 

İlk yıl, organik ürünü, kendi bahçesinde yetiştirdiği ürün gibi düşündükleri için insanların, İskenderun çevresinde çok satışlarının olmadığını hatırlatan Çeliktürk “Bilinçli olan ebeveynler tercih ediyordu. Daha sonra alıştılar. Zaman ilerledikçe insanlar organik ürünlere daha fazla talep göstermeye başladı. Pandeminin buna çok büyük etkisi oldu. İnsanlar pandemide yiyecekleri gıdaları daha da araştırır olduğu için organik ürünlere bu zamanda daha fazla rağbet gösterilmeye başlandı. Tuzun bile içinde katkı maddesi olduğunu öğrendi insanlar. Böylelikle organiğe talep oldu. İskenderun'da da belli bir kesime ulaştık” dedi.  

Editör: TE Bilisim