Geçen hafta Merkez Bankasının beklenen faiz politikasıyla 2 puan aşağı çekmesiyle döviz piyasaları da dolar, Euro, altında hareketlenme olduğuna işaret eden Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat “Bu hareketlenme geçen hafta ile bu hafta arasında gidip geldi. 565 liraya yükselen altın, bugün 550-555 arasında seyrini sürdürürken, doların da 10 bine, Euro’nun da 11 bine yaklaşması piyasada tedirginlik yarattı. Altında alımdan çok vatandaş satmaya geldi. Bu durumda esnaf zorlandı, çünkü satmadığınız bir ürünü almak durumunda kalıyorsunuz. Satacaksınız ki, gelen ürünleri tekrar alasınız. Bu iki haftadır çalkantı haline geldi, çok şükür yavaş yavaş yerine oturmaya başladı” dedi.

Faizin iki puan inmesini zamansız olarak niteleyen aktaran Oda Başkanı Fırat “Çünkü enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede, iki puan faizlerin indirilmesi kafalarda soru işareti yarattı. Alım gücünün, asgari ücretin belli olduğu ülkemizde vatandaşın bu tarz şeylere alışık olmadığını görüyoruz.  Aniden bir panik havası oldu iç ve dış yatırımcı açsından, iç piyasada da dalgalanmalara neden oldu. Tabi biz Hatay ve İskenderun insanları bunlara alışığız. Çünkü serbest kur piyasası halen devam ediyor ülkemizde. Serbest kur piyasası devam ettiği sürece bu dalgalanmalar bugün de, yarın da olacak. Halkımız ve yatırım yapanlar açısından sabır etmek lazım, ani karar vermemek lazım” diye konuştu.

Altının güvenli liman olmaya devam ettiğinin altını çizen Oda Başkanı Fırat şunları kaydetti: “Geçen ay ile bu ay arasındaki 15’lik artış yatırımcının yüzünü güldürdü.  750-800 lira arasında değişen çeyrek altın, bugün 900 liraya kadar çıkması yatırımcıyı ister istemez cazip hale getiriyor. Bu da iç piyasaya yansıyor, ancak satmadığımız nakidin karşılığını verme çalışan esnafı da tabi zorlanıyor.”    

Editör: TE Bilisim