Adil Coşkuner/Erzin

Hatay’ın Erzin ilçesinde polipropilen tesisi kurulumu planlarına karşı tepkiler artıyor. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ‘nin (DAÇE) çağrısıyla bir araya gelen doğa ve yaşam savunucuları, dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmanın bilimsel ve hukuksal olmadığını ifade etti.

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri temsilcileri tarafından yapılan basın açıklaması sırasında Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, CHP İlçe Başkanı Yalçın Elmasoğlu,  çevre dostu vatandaşlar da hazır bulundu.

 

Ülkede son zamanlarda bütün yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin küresel bir saldırıya maruz kaldığına işaret edilen açıklamada “Bu saldırının sonucunda doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir. Ülkemiz, Sanayi gelişme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüşmüştür. İmar rantları ve vahşi madencilik yüzünden Orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Ülkemizde artık temiz hava solumak, Kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla Dünyanın 10. büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur” denildi.

Yaşam alanlarına yapılan saldırılardan bir yenisinin de Erzin’e yapılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada “Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisi kurulumu planlanmaktadır. İskenderun Körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan polipropilen tesis bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla Halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır” diye kaydedildi.

 

Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkının da çok etkileneceğinin vurgulandığı açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi: “Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır. Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmak bilimsel ve hukuki değildir. Ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgemize zarar verecek, Erzin polipropilen tesisi; ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevi olan’ Anayasanın 56 maddesine aykırıdır. Erzin ve Doğu Akdeniz Halkı olarak Polipropilen tesisinin bölgemizde yapılmasına karşıyız. Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projenin yapılmasını istemiyoruz. Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır.”

 

TBMM'de 23 Nisan temalı yarışmalar ödüllendirildi TBMM'de 23 Nisan temalı yarışmalar ödüllendirildi

Editör: TE Bilisim