Dünya Doktorları Derneği Suriye’de çatışmalardan etkilenmiş muhtaç ve savunmasız insanlara sağlık hizmeti götürüyor. Dernek, bir yandan bölge insanının sağlık sorunlarına çözüm üretirken, diğer yandan da hem pandemiyle mücadelede hem de Covid-19 vaka tespitleri görevi üstleniyor.

 

Merkezlerinde pandemiden korunma eğitimleri veren Dernek, Covid-19 vakalarının tespit edilmesi ve salgının bölgede kontrol altına alınabilmesi için PCR testlerine başladı.

 

Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Birimi-ECHO fonlarıyla temin edilen PCR testleri sadece Covid-19 belirtileri gösteren, Covid-19 hastalığına sebep olan virüsü taşıdığından kuşku duyulan kişilere yapılıyor.

 

PCR testleri sonucunda pozitif çıkan vakalar, işbirliği içinde olduğu tedaviden sorumlu sağlık birimlerine yönlendiriliyor. 3 ayda 20.000 test yapabilme kapasitesi bulunan Dernek merkezlerindeki bu rakamın bölgedeki ihtiyaca ve fon desteğine bağlı olarak artması bekleniyor.

 

KARANTİNA VE TEDAVİ MERKEZLERİ…

Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde yürütülen ''Kuzey Batı Suriye Sağlık Kümeleri Covid-19 pandemisiyle mücadele planı'' kapsamında, bölgede karantina ve gerekli tedavi hizmetini sağlayan 12 hastane ve 36 Covid-19 Toplum Tedavi Merkezi bulunuyor. İhtiyaç olması durumunda bu merkezlerde gerekli karantina işlemleri de uygulanıyor.

DÜNYAYA AŞI ÇAĞRISI

Ocak ayında tüm dünyaya aşı çağrısı yapan Dernek, kıtlık ve çatışmalar gibi nedenlerle yoksul ve evsiz kalan milyonlarca insanın pandemi sürecinde çok daha savunmasız hale geldiğini vurgularken şunları kaydetmişti: “Birbirleriyle yarışırcasına ön siparişler veren zengin ülkeler buna son vermeliler. Bu aşıların bir kısmını yoksul ülkelerle paylaşmalılar. İnsanların aşılara erişimini sağlamak için bilgi ve kaynak paylaşımı, içinden geçtiğimiz ve bir süre daha devam edecek bu sıkıntılı süreçte çok büyük önem taşıyor”

 

Editör: TE Bilisim