YAZ İSHALİ NEDEN OLUR?

Yaz mevsiminde çocuklarda görülen ishal hakkında bilgilendirme yapan İskenderun Palmiye Hastanesi Uzm. Dr. Mürşit Acemoğlu, “Yazın havaların sıcak olması nedeniyle yiyecek ve içeceklerin uygun şartlarda bulundurulmaması, çeşitli bakteri virüs ve parazitlerin bu gıdaların içinde üremesine sebep olmaktadır. Bu gıdaların tüketilmesiyle de hastalık bulaşmış̧ olur” dedi.

Bununla birlikte hasta insandan özellikle el hijyeni zayıf olandan bulaştığına değinen Acemoğlu “İshale neden olan bakteri virüs ya da parazitlerin ağız yoluyla alınması barsakta yerleşip, çoğalmasıyla ishal başlar. Bulantı huzursuzluk karın ağrısı kusma ve genelde ateş̧ ile başlangıç̧ olur. Sonra sulu dışkılama (ishal) baslar. Bazen kanlı ishal görülebilir. Aslında ishal insan vücudunun savunma mekanizmalılarından biridir. Ama ishal ve kusma arttığı zaman, vücutta su ve tuz kaybına neden olur. İshal kusma ateş̧ şikâyetleri olan çocukların, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülüp, doktora muayene ettirilmesi gereklidir. Tedavide ana hedef sıvı ve tuz kaybını telafi etmektir” diye konuştu.

İSHAL ÖNLENEBİLİR

İshali önleme yollarından da söz eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Acemoğlu, “İshale karşı el hijyeni, ana korunma temellerindendir. Temiz kaynak suları tercih edilmelidir. Özellikle güneşte beklemiş̧ şişe ve damacanalardan su içilmemelidir. Gıda uygun şartlarda ve buzdolabında saklanmalı açıkta bekletilmemelidir. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Çiğ sebze ve meyvelerin iyice temiz su ile yıkanmalıdır. Gıda alırken son kullanma tarihlerine ve bekletme şartlarına muhakkak dikkat edilmelidir. Hepsine ek olarak aşı ile önlenebilecek en tehlikeli ve ölümcül ishal türü olan rota (zehirli ishal) ishaline karşı aşılamak ciddi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilisim