Hükümetin biran önce balıkçının taleplerine kulak vermesini isteyen Hatay Su Ürünleri Birlikleri Başkanı Celal Bilen, akaryakıta gelen zam ve ÖTV’siz yakıtın balıkçı tarafından artık tercih edilmediğini bunun yanı sıra binlerce küçük balıkçının avlanma sahalarındaki sıkıntısının sektörü dar boğazda değil boğulma noktasına getirdiğini vurguladı.

 

Balıkçının sorunlarını çözebilmek için çalıştaylara, bakanlıklara gidip geldiklerini ancak bir netice alamadıklarını belirten Bilen “Şuanda balıkçı kan ağlıyor denizde balık yok, insanlar ne yapacaklarını şaşırdılar. Akaryakıt zammı en yüksek düzeyde... Bakanlığımızla sorunlarımızı çözmek için şehirlerarası bir durmadan gidip geliyoruz. Balıkçı denizde kendisine yer edinemeyecek duruma geldi” dedi.

 

Balık olmamasından ziyade, akaryakıt fiyatının aşırı yükselmesi ile İskenderun Körfezinde demirleme sahasının da ayrı bir konu olduğuna işaret eden Bilen “Akaryakıtın fiyatının düşmeyeceğine inanmış durumdayız. Ancak balıkçıya çalışacakları imkanı sağlamak lazım bu insanlar nereye gidecekler. Ekmekleri yok içecekleri yok tekneleri bağlama durumuna geldik. Tüm Türkiye kan ağlıyor, Karataş Mersin bütün birlik başkanları aynı dertten yakınıyor. Biran önce balıkçılık sektörüne ne olursa olsun el atılması lazım. İnsanlar denize çıkamayacak duruma geldi. Bizlerde ne yapacağımızı şaşırdık telefonlarımız durmuyor. Onlara ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Hükümetimiz biran önce bu konuyla ilgilensin. Doların bugün 10 tl yi aşması hiç kimsenin hoşuna gitmez. Bu yükseliş motorini de piyasayı da etkiliyor” şeklinde konuştu.

 

Balıkçının ÖTV’siz yakıtı almaktan vazgeçtiğini, ÖTV’li yakıta döndüğünü aktaran Celal Bilen “Daha ucuza alıyor. Biz şunu anlamıyoruz balıkçıya zor mu? Yardım etmek. Balıkçıyı denizde hayatını devam ettirecek, ekonomik kaygılarını giderecek üç dört kalem var ikisini yapsınlar. Akaryakıt ve demirleme sahaları öncelik. Şu demirleme sahaları küçük balıkçı kan ağlıyor çalışma sahaları kalmadı. Ulaştırma Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında sıkıştık kaldık. Nereye gideceğimizi şaşırdık. Ne olur bütün Türkiye kan ağlıyor Allah aşkına şu balıkçıya yardım edin. Biran önce onları rahatlatacak kanunlara gündeme getirin ek maddemi çıkarırsınız ne çıkartırsanız çıkartın” diye konuştu.

 

TERMİK SANTRALLER MAHVETTİ

Denizde de istedikleri balık stokları ile karşılaşamadıklarını hatırlatan Bilen şunları aktardı: “İklim değişikliği, sanayi tesisleri, termik santraller Kimse kimseyi aldatmasın biz sanayi tesislerine karşı değiliz. Termik santraller denizlerimizi mahvetti. Suyun ahengini bozdular. Sürdürülebilirlik ortadan kalktı. Eko sistem eko denge bozuldu. Evet, yapsınlar Ama balıkçıyı düşünen yok ki. Balıkçıları kontrollerde sıklaştı. Balıkçı artık darboğazda değil boğuldu boğuldu”

 

Hatay Su Ürünleri Birlikleri Başkanı Celal Bilen, bütün balıkçıların borç içerisinde olduğunu, balıkçının battığını sözlerine ekledi.

BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı BUTEXCOMP Ankara ve İstanbul’da tanıtıldı

 

Editör: TE Bilisim