Şehit Er İbrahim Çağlar Caddesi üzerinde ağaçların arasında yükselen bir inşaat imara çevredeki yapılaşmaya aykırı yapıldığı için vatandaşlar tarafından İskenderun belediyesine şikayet edildi. Ancak yapılan incelemelerde inşaatın ruhsatının olduğu beş metre yola çıkmasının da imar müdürlüğü tarafından yanlış çap verildiği sözlü olarak ifade edildiği üzerine iskenderun.org tarafından yapılan haberin ardından Belediye Başkanı Fatih Tosyalı harekete geçti.

Belediye Başkanı Tosyalı, kimse babamın oğlu değil adı geçen inşaat kimindir onu da bilmem eğer bir yanlış varsa müsade etmeyiz diyerek inşaat hakkında inceleme başlatıldığını ifade etti.

İNŞAAT DURDURULDU

İskenderun belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın olayın üzerinde durulduğunu ilgili birimlerin konuyu incelemeye aldığını ifade ettiği sırada inşaat mühürlenerek çalışmalar durdurulduğu belirtildi.

BAŞKANI KANDIRMAYA ÇALIŞMAYIN

İnşaatın durdurularak incelemeye alınmasından dolayı memnuniyetini dile getiren mahalle sakinleri Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’ya ilgisinden dolayı teşekkür ederek şunları söylediler:

“ İnşaatın bu aşamaya gelene kadar birçok izin ve denetimden geçtiğini biliyoruz. Biz defalarca uyarılarda bulunduk. Şimdi yine kağıt üzerinde geçiştirilesini istemiyoruz. Eğer öyle olursa bu bölgedeki inşaatların çarpık yapılaşmasının önü açılacaktır. Bu konuda Başkanımızın olayın üzerinde hassasiyetle durmasını, gerekirse gelip inşaatı yerinde görmesini istiyoruz.

Eğer, böyle devam edilmesi konusunda ısrarcı olunursa da yüce adaletin kapısını çalacağız. Çünkü biz biliyoruz ki bu inşatta yanlış giden çok şeyler var….”

BİR İNŞAAT YAPILIRKEN

Konunu uzmanları bir inşaat yapılırken birçok iznin ve her aşamasında da inşaatın denetim yapıldığını mevcut inşaatında bu aşamaya gelene kadar nasıl gözden kaçtığını şaşırdıklarını ifade ederek şunları söylediler:

“ İnşaata başlanırken belediye ye başvuru yapılır. Başvuru yapılırken imar çapı almak için kadastro müdürlüğüne bağlı lakap bürosundan alınan aplikasyon krokisi üzerine imar çapı talep edilir. Verilen imar çapına göre harita mühendisi binayı oturtur. Yani temelin atılacağı alanı işaretlenir. Daha sonra projeler onaylandıktan sonra ruhsat çıkar, bunlarımda Çevre Şehircilik Bakanlığının atadığı yapı denetim yapar, belirlenen yere kanunlara uygun temel atılır. Temel üstü su basmanı tamamlandıktan sonra temel üstü onayını belediye ruhsat isleri kontrol yaparak uygunsa inşaat devam eder. Yapı denetimin yaptığı her hak edişte belediye yapı denetim ve çevre şehircilik müdürlüğü mühendisleri binayı denetler ne zamana kadar, yapı kullanma belgesi çıkana kadar. Bu izin tüm kanunlara uygun yapılan binalara verilir. Bu aşamaya kadar gelen inşaat için bu konudaki denetim birimlerinin hepsi sorumludur.

Mevcut inşaat ile ilgili resmi evraklar yasal görülebilir. Ancak oradaki beş metre çekilmeden yapının yapılması uygun değildir diğerleri ile aynı hale getirilmesi gerekir. Bildiğimiz kadarı ile o bölgede yoldan çekmenin değerleri hiçbir zaman değişmemiştir.”

Editör: TE Bilisim