Dolmuş fiyatlarına zam gelince, insanların çoğunun gidecekleri yere yürüyerek gitmeyi tercih ettiklerini, bu artışın kendilerine de bir katkısı olmadığını ifade eden dolmuş şoförleri düşüncelerini şu şekilde dile getirdiler;

“Önceden 6 yolucunun parasını mazota veriyorduk, şimdi 7 TL olmasına rağmen 13 yolcudan almış olduğumuz parayı mazota veriyoruz. Çalışmış olduğumuz arabaların en eski modelinin dahi günlük 60-70 lira ekonomik kaybı var. Benim aracım 2020 model, o aracın günlük ekonomik kaybı 200 lira. Bugün araç 800 bin lira, 4000 gün sonra bu araba hurda, burada günlük ekonomik kaybı 200 TL’ye tekabül ediyor. Ulaşım ekmek, su gibidir vatandaş için. Buna zaten zengin binmiyor fakir fukara biniyor, bu durumu kaldıramıyor, ağır geliyor insanlara 7 lira. 3 kişi geldiğini düşünsen çarşıya 42 lira yapıyor gidiş geliş. 30’la çarptığında bin 300 liraya tekabül ediyor. ÖTV ve KDV’nin kesinlikle düşürülmesi lazım, bu konuda çalışma yapılması lazım. Bir de belediye pay almaya çalışıyor arabalardaki akbil makinelerinden 7 oranında, bu da vatandaşın üzerine yüklenecek.”

“Bizim için hiç iyi olmadı, pahalılıktan yolcularımız artık binmiyor, yürümeyi tercih ediyor. Gerçekten pahalı, üç dört kişilik bir aile binecek olsa 80 lira yol parası verecek. Mazotun düşük olması yolcularımızı düşük maliyet ile götürmemiz bizim için daha sağlıklı, daha verimli olur. Biz sürümden kazanırız. Bana iki buçuk saatte bir sıra geliyor tutarsa 10-12 kişi bulabiliyorum, 70 lira bunun 50 lirası mazota gidiyor, 20 lira kalıyor, o 20 lira için 2 saat bekliyorum. Aracımız arıza verdiğinde oradan buradan para toplamaya çalışıyoruz. Bizim isteğimiz ucuz mazot, ucuz ulaşım. Bize en ucuz maliyetle yakıt verdikleri zaman biz ucuz taşımacılık yapabiliriz.”

“Şu anda biz kartlı sistem ile çalışıyoruz, günlük ortalama 130 yolcu taşıyordum ama şu anda zamdan sonra 70-80’e düştü yolcu sayım. Ayrıca komşu illerimiz Maraş, Gaziantep, Adana, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden mazot desteklemesi ve engelli ücretsiz kartlara yardım yapılıyor. Yalnızca bizim Hatay Büyükşehir Belediyemiz yapmıyor. Yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi'ne verilen dilekçeler de komisyona, gündeme dahi alınmadı. Bu yönden mağduruz. Şu anda 53 araba akbil sisteminde ücretsiz yolcu taşıyan, ortalamaya vurduğumuz zaman ayda 4500 TL’lik yolcu taşıyoruz ücretsiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bize vermiş olduğu para bin lira. Diğer illere de 1000 lira veriyor ama diğer illerin Belediyeleri onlara yolcu başı 2-3 lira arasında destekleme yapıyor. Hatay Büyükşehir belediyesinin bizi desteklemesini istiyoruz. Mazotta KDV indirimi bekliyoruz.”

 

Katma değerli ihracata odaklandı Katma değerli ihracata odaklandı

Editör: TE Bilisim