İskenderun kent merkezinde yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta, Amanos dağının zirvesinde bulunan, haymaçınar yaylasının sembolü, yaylaya adını veren anıt çınar tüm olumsuzluklara karşı, zamana direnerek dim dik ayakta duruyor. Bir dönem kervancıların yol güzergahı ve geçiş noktasında bulunan yayla pınarlardan akan suları, yeşillikler arasında dinlenme konaklama yeri olarak kullanılmış.

Yayla sakinlerinden Ekrem  Saygılı, yerleşim yerine adını veren anıt çınarın çok eski olduğunu belirterek anıt çınarın hikayesini şöyle anlattı: “Zamanında buradan kervanlar geçiyormuş. Etrafta çınar ağaçları varmış. dinlenmek için çardaklar, bizim ‘hayma’ dediğimiz, dört ayak üzerine dallarla gölgelikler yapılmış, çınar ağaçlarının dallarından. Şam’dan-Halep’ten dönerken bir bakmışlar diktikleri kazıklardan bir tanesi (yeşermiş) bitmiş ağaç olmuş. Haymaçınar adı da yaylanın buradan geliyor. Bu çınar o…”

Çınarın yaklaşık üç yüz yıllık olduğunu vurgulayan yaylacı Ekrem  Saygılı, anıt çınarın geçmişten buyana görkemliliğiyle bugüne kadar geldiğini, yıldırım düşmesi sonucu yara alarak oyuk oluştuğunu ifade ederek “Biz küçükken burası kocaman odacıktı. Rahmetli İskenderun Kaymakamı Selahattin Alanya’nın emriyle burası o günün koşullarında koruma altına alınmış. İlkel bir korunma, içi beton dökülerek korunmaya gidiliyor, bu da ağaca zarar veriyor. Ağacın dağa farklı yollardan korunması lazım, Hatay Büyükşehir Belediyesi bize yardım ederse çok iyi olur. Bizim de yaylamıza adını veren anıt ağacımız korunmuş, gelecek kuşaklara aktarılmış olur” dedi.  

 

  

 

Editör: TE Bilisim