Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Berrin Oran, yaz aylarında göz sağlığını tehdit eden birçok faktörün bulunduğun işaret ederek “Yaz aylarında güneş ışınlarının daha dik ve yoğun olarak gelmesiyle birlikte, ultraviyole ışınlarına maruz kalma süresi artmaktadır. Bu durumda göz yüzeyinde tahriş, katarak gelişimi, göz arkasında sarı nokta gibi hastalıklara ciddi zemin hazırlamaktadır. Ayrıca havuz, deniz, klima, alerjenlerin artmasıyla göz sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor” dedi.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ OPTİKÇİLERDEN ALINMALI
Güneş gözlüğü kullanımının çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Berri Oran, güneş gözlüğü alımı ve kullanımı konusunda şu uyarılarda bulundu: “Sadece güneş gözlüğü değil, kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak burada çok önemli. Çünkü güneşten gelen ultra viyola ışınlarını ultraviyola A ve ultraviyola B ışınlarını yüz 100 şekilde korunmasını istiyoruz güneş gözlüğünün. Hatta güneş gözlüğünü geniş çerçeveli seçilirse sadece gözü değil göz etrafındaki hassas cildimizi de güneşin yapacağı kırışıklık leke oluşumlarından korumakta etkili olur.”
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Oran, güneş gözlüğünün mutlaka güvenilir bir optikçiden alınmasının çok önemli olduğunun altını çizerek “Güneş gözlüklerinin camı, kalitesi bizim için çok önemlidir. Çerçeveyi farklı bir yerden beğenip ona göre almak uygun fiyatlıya almak size düşündüğünüzden çok daha fazla zarar getirebilir. Çünkü camının ultraviyole ışınlarına karşı filtreli olması asıl istediğimiz koyu renk sadece koyu renkli bir cam almak gözün arkasını hiçbir şekilde korumaz aksine çok daha fazla zarar verecektir. Koyu renkli basit bir camı taktığınızda size o an güneşe karşı koruduğu için rahatlık hissi sağlayabilir ama uzun vadeye dönük olarak çok daha fazla zararlı olacak. Gözün arkasında retina tabakasında lens dokusunda ileriye dönük hastalıklara sebebiyet verecektir. Mutlaka güvendiğiniz bir optikçiden güneş gözlüğünüzü temin edin. Özellikle havuzdaki klor gözde tahrişe çok fazla sebep olmaktadır” diye konuştu.
HAVUZA ve KLİMAYA DİKKAT ÇEKTİ.
Havuz ve deniz suyunun göze olumsuz sonuçlar doğurabileceği görüşünü ortaya koyan Dr. Oran şöyle devam etti: “Lens kullananlar kesinlikle lensle birlikte havuza veya denize girmemeleri gerekmektedir. Onun dışında havuzda veya denizde deniz gözlüğü kullanmak çok önemli veya denizden havuzdan çıktıktan sonra yüzü bol suyla, temiz suyla yıkamak bile basit bir çözümdür. Klima ortamın havası gibi göz yüzeyindeki gözyaşı tabakasını da kurutuyor. Gözü tamamen enfeksiyonlara, alerjiye, yara oluşumuna açık hale getirmektedir. Bu yüzden klimalı ortamda bulunuluyorsa ki yazın İskenderun'un sıcağında klimasız mümkün değil, mutlaka odaya nem sağlayıcı bir makine bulunabilir. Bol su tüketimi, suni gözyaşı kullanımı şeklinde göz yüzeyinin nemlenmesini arttıracağı şeyler yapılmalıdır.”
ALERJİK HASTALAR DİKKAT ETMELİ
Dr. Berri Oran, bahar ve yaz aylarında alerji çok daha fazla görünmesinin birçok nedenlerini ortaya koyarak “Polenlerin artmasıyla ve de Hatay gibi sanayi bir şehirde özellikle de deprem sonrası yaşanılan yıkımlar, artan inşaat çalışmalarının sebebiyle tozlu ortam, tozlu hava dolayısıyla alerjenlere marufiyet çok daha fazla artmaktadır. Bu yüzden alerjik konjonktivite çok daha fazla yazın İskenderun'da görünmekte bahar ve yaz aylarında. Bundan da en iyi koru Kullanabilecek yöntem. Eve gelinir gelinmez öncelikle yüzü, gözü bol suyla, duru suyla yıkamak ama gözde yanma, batma, kaşıntı gibi şikâyetler varsa mutlaka bir göz hekimi ile görüşmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.