Bel fıtığı teşhisi konmuş hastaların fizyoterapist veya doktor kontrolünde hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Çoban; “Bu mevsimlerde, havaların değişimi ile birlikte özellikle bel fıtığı, bel rahatsızlıkları artış göstermektedir. Havaların sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa dönmesi bazı bölgelerimizdeki kasları inanılmaz derecede etkiliyor. Bel fıtığında, omurgadaki disklerde hasar oluşturulmasına yönelik halsizlik oluştuğu için genelde hareketlerimizi verimli bir şekilde yapamıyoruz. Hareket, spor yapamadığımız için bu bölgede güçsüzlük meydana geliyor, ister istemez farkında olmadan disklerimiz zarar görüyor. Bu da disk yapısındaki sinirlerimize etki gösterdiği için bel fıtığı meydana geliyor. Bel fıtığı olan bir insan kesinlikle doğru pozisyonda durmayı öğrenmeli ilk olarak. Ağırlık kaldırmamalı, doğru hareketleri yapması ve hayatına artık sporu alması gerekli. Kesinlikle bunu söylemem gerekiyor korse kullanmaması gerekli. Kaslarımızı kuvvetlendirici ve olumlu yönde etkileyici, danışmanlarla, fizyoterapistlerle, doktorlarla birlikte hareket etmeleri, onların söylediği hareketleri yapması gerekli” diye konuştu.

Hatay Bölgesi'nde en sık görülen rahatsızlıkların başında bel fıtığının geldiğini de sözlerine ekleyen Çoban; “Genellikle ben bunu hayvansal gıda tüketimine bağlıyorum. Hatay bölgesinde et, tavuk tüketimi inanılmaz derecede fazla. İnsanlar tamamen kendilerini verimli spora adamadıkları ve ekstra beslenmeye dikkat etmedikleri için kasları inanılmaz derecede kasılı hale geliyor” dedi.

Halen teşhis alamayan 1 milyon çölyak hastası var Halen teşhis alamayan 1 milyon çölyak hastası var

Bel fıtığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında da konuşan Çoban; “Bel fıtığı olmamak için insanlar öncelikle hayatına hareket, egzersiz, sporu katması lazım. Düzenli uyku, düzenli beslenme, ağır kaldırmamaya dikkat etmeli insanlar. Diskin alabileceği, belin alabileceği belirli bir ağırlık oranı vardır. Vücutta belimiz kaldırma görevini üstlenen bir yerimiz, belimizdeki diskler inanılmaz derecede çalışan bölgelerimiz olduğu için yürürken bile bel bölgemizde hasar oluşturabiliyoruz. O yüzden belirli hareketler yaparken belimize çok fazla yük bindirmememiz gerekiyor” diye konuştu.

Bel fıtığı teşhisi konmuş bir hastaya uygulanacak fizyoterapi tedavi yöntemlerini anlatan Fizyoterapist Mehmet Çoban; “Biz burada akupunktur uygulaması, elektroterapi uygulaması, klinik masaj ve İspanyol masaj uygulamaları yapıyoruz. Manuel terapi dediğimiz halk arasında ‘kutletme’ olarak geçen kayropraktik eğitimi almış kişiler tarafından yapılan uygulamaları yapıyoruz. Ekstra alternatif tıp olarak hacamat uygulamaları yapıyoruz. Genelde 6 ila 8 seans arasında bel fıtığında garanti olarak iyileşmeler görülüyor. Bu tabi kişinin cinsiyetine, yaşına, beldeki soruna göre değişebiliyor” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim