Hatay Tabiatı Koruma Derneği’nin organize ettiği etkinliğe ilin çeşitli ilçelerinden çok sayıda doğasever ilgi gösterdi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği üyesi MKÜ Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Ergün Canpolat bölge ile ilgili bilgiler vererek “Bulunduğumuz yer Hassa’nın 7-8 km güneydeyiz, volkanik bir alan burası ve Hatay tektonik anlamda da farklı plakaların buluşma noktası olarak da tanımlanabilir. Arabistan, Anadolu plakası ve Afrika plakalarının buluşma noktası, dolayısıyla fay hatlarının yoğun olduğu bir bölgedeyiz” dedi.

2 MİLYON YILLIK VOLKANİK HAREKET…

Bulundukları yerin yaklaşık olarak 5-6 km kuzeyinde fay çıkın noktası bulunduğunu belirten Canpolat “Daha doğrusu volkanik çıkış noktaları var birkaç tane ve oralardan yüzeylenen lavlar, günümüzden 30 bin yıl önce, yaklaşık 20-30 km mesafe kat ederek Kırıkhan’a kadar ulaşıyor. Akan bu lavlar, yer yer bir takım çukurlar oluşturuyor. Şu anda biz aslında lavların bir şekilde akarak oluşturduğu bir çukurluğun yanındayız. Yaklaşık bir kilometre karelik alana sahip olan bu göl aslında bir lav seti gölü olarak tanımlanabilir. Yani lavların çukur oluşturması soncunda, suların birikmesiyle oluşmuş bir göl. Burada volkanizma aşağı yukarı 2 milyon yıldan buyana defalarca gerçekleşmiş, sadece bu gördüğümüz lavlar değil, aslında Amik gölünün altında kat be kat lav akıntılarını görüyoruz” diye konuştu.

HATAY 38 SİSMİK İSTASYONLA TAKİP EDİLİYOR

Dağların eteğinde volkanik çıkış merkezlerinin de olduğunu aktaran Canpolat “Bu oluşumlar Maraş’a kadar devam ediyor. Arap plakasının kuzeyi diyoruz, Diyarbakır Karacadağ’ı görmemiş olanlar, örneğin bu lavlara bakarak Diyarbakır Karacadağ’ın yapısını da anlamış olabilirler. Çünkü plakanın hemen kuzeyinde birbirine benzeyen volkanik çıkış noktaları var. Günümüzden yaklaşık 30 bin yıl önce aktif olmuş bu yanardağ, umarız ki bir daha böyle bir şey gerçekleşmesin, bölgemizde zaten bunun takipleri de yapılıyor. Yaklaşık 38 sismik istasyonla Hatay genelinde deprem, volkanik hareket takibi yapılıyor” şeklinde konuştu.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç de bölgenin kaynak değerlerinin Manisa Kula’dan daha fazla olduğunun altını çizerek burasının da aynı şekilde Jeo-Park ilan edilmesi için herkesi mücadele vermeye çağırdı.

Bu arada Hatay’ın çeşitli ilçelerinden gelen 200’ü aşkın doğasever bölgeyi gezdi, inceledi ve bol bol hatıra fotoğrafları çektirdi.  

      

Yapay zekâ işsizliği tehdit ediyor Yapay zekâ işsizliği tehdit ediyor

Editör: TE Bilisim