Hatay Arkeoloji Müzesinde "Zeytin ve Üzümün Tarihe Kazınmış İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor" temalı serginin açılış kurdelesini Vali Rahmi Doğan, eşi Gülden Gülüzar Doğan ile birlikte kesti.

Konutunuzu korumak için DASK tek başına yeterli değil Konutunuzu korumak için DASK tek başına yeterli değil

Vali Rahmi Doğan İlde çıkarılan bu mozaikler ve eserler ile zeytinin ve üzümün Hatay topraklarındaki öneminin gün yüzüne çıkarmış olduğunu belirterek “Bu tarihsel hafızamızın insanlarımıza aktarılması konusunda gayret sarfedenlere ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Hatay’ın Hassa ilçesindeki Mazmanlı Mahallesi'nde, kaçak kazı sırasında keşfedilen ve daha sonra yapılan çalışmayla gün yüzüne çıkarılan 6 metrekarelik mozaik, 2016 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi'nin deposuna taşınmıştı. Özenle muhafaza edilen ve milattan sonra 5. ve 6. Yüzyıla, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen mozaiğin, ziyaretçileriyle buluşması için çalışmalar son aşamaya getirildi.

 

Üzerinde üzüm hasadının resmedildiği, Geç Romalı tarafından bir eşeğin küfesinde taşınan üzümler yansıtılıyor. O yıllarda da Hassa ilçesinde ekonomide ve besin kaynağı olarak üzümün çok önemli bir yeri olduğunu anlatan mozaik, Antik çağlardan bugüne kadar Hassa hep bağları ve üzümleriyle ünlü bir yerleşim yeri olduğuna işaret ediyor.

 

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bugün ziyaretçilere açılan “Zeytin ve Üzümün Tarihe Kazınmış İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor” adlı sergide müze koleksiyonundan ilk defa teşhire çıkarılacak eserlerin yanı sıra 5 aylık restorasyon çalışmasının ardından gösterime sunuldu. “Bağbozumu Mozaiği” olmak üzere toplam 67 eser yer alıyor.

Editör: TE Bilisim