Nevşehir Tozlu Sahne'de tiyatro heyecanı Nevşehir Tozlu Sahne'de tiyatro heyecanı

Müşterilerin, yapılan zamlardan dolayı kendilerine hesap sorduklarını kaydeden Tarhan, akaryakıt fiyatlarının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kendilerine bildirildiğini, kendi kafalarına göre fiyat belirleme şanslarının olmadığını hatırlattı.

Sektörün ciddi anlamda sıkıntıda olduğunu söyleyen Tarhan; “Baskın tipi zamlar gerçekleşmeye başladı. Tedarik sıkıntısı yaşadığımız durum şundan dolayı oluyor. 16.30-17.00 saatlerinde bize zam bilgisi geliyor. Vatandaş bunu duyduğu zaman gelip burada ciddi kuyruklar oluşturuyor. Fakat bizim depolarımız uygun olmayabiliyor. Biz günlük ne kadar satış yapıyorsak ona göre depomuzu dizayn ediyoruz ama ani baskın zamlar ciddi anlamda zarar vermeye başladı. Müşteriye akaryakıt sağlamak zorundayız fakat bunu planlayamadığımız, ön göremediğimiz için müşteriye tedarik konusunda sıkıntı yaşatıyor. Bunun dışında son zamanlarda döviz kurundaki hareketlenmeden dolayı zamlar gerçekleşiyor. Maalesef bugün de yaklaşık olarak 1 lira 90 kuruş kadar bir zam var. İnsanlar artık araç kullanmıyor, toplu taşımaya yöneldiler. Ticari müşterilerimizde de ticari hareketlilik daraldığı için ticari müşterilerimizin alım gücü de daraldı. Bireysel ve ticari müşterilerde bütçesel daralma ve akabinde onların talebinde bir düşüş yaşadık. Gelen müşterilerimiz öncelikle fiyat dağılımının nasıl yapıldığını bilmediği için fiyatların akaryakıt istasyonlarının arttırdığını düşünüp bize tepki gösteriyorlar. Tabii bununla ilgili bilgi vermek istiyoruz ama her gelen müşteriden tepki görüp hepsine de 10-15 dakika anlatamadığımız için derdimizi de anlatamıyor durumda oluyoruz. Oysa ki biz Enerji Piyasası Denetleme Kurumuna bağlı akaryakıt istasyonlarıyız. Bize ürünün gelişi de bellidir satacağımız rakamlar da bellidir, bu rakamların dışına çıkamayız. Çünkü bizi denetleyen Enerji Bakanlığına bağlı Enerji Piyasası Denetleme Kurumu var. Aslında akaryakıt istasyonları kuruş kârı sabit çalışan sistemlerdir. Akaryakıt fiyatı 20 TL'yi bulduğu zaman bizim karımız o 20 TL'ye göre 10 TL olmuyor. Örneğin 1 TL kar bırakıldığı zaman akaryakıt istasyonuna, bunun 30 kuruş kadarına kredi kartına veriyoruz, 30 kuruşunu nakliye giderlerimize harcıyoruz, 40 kuruşu aşağı yukarı bize kalıyor. Piyasadaki müşteri memnuniyeti ve bununla beraber rekabet şartlarını sağlamak için 20 kuruş da indirdiğimiz zaman aşağı yukarı bize 20 kuruş litrede kar kalıyor. Bu 20 kuruş karla personel maaşlarını, elektrik faturamızı, iş güvenliği, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı gibi ücretlerimizi ödememiz ve bunun yanında kendi işletmemizin sürekliliğini sağlamamız bekleniyor. Sektör şu anda çok sıkıntılı bir durumda. Aralık ayında 800 kadar istasyon kapandı, yaklaşık olarak 750’si de kapanma için kurullara başvuruda bulundu” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Akaryakıt istasyonuna benzin almaya gelen bir vatandaş ise; “Benzin fiyatları çok uçuk fiyatlar. Ben arabamın deposunu daha önce 300 TL'ye dolduruyordum şu an bin liranın üzerine doluyor. Görüyorsunuz 200 TL’lik benzin aldım 10 litre, bu beni anca Arsuz’a kadar götürür getirir ancak nereye kadar böyle gidecek bilmiyoruz. İnsanlar artık arabasını evinin önünden ayırmıyor, dolmuşla gidip geliyor. Bu gidişat daha iyi olsun, benzin fiyatları düşsün istiyoruz. Ekonomi olarak hiç iyi değiliz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Bir diğer vatandaş ise; “Her gelişte soruyoruz ne kadar oldu diye sürekli değişiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim