Eğitimci Zafer Kaya’nın öncülüğünde bir araya gelen bir grup Kozluçukur yaylalı, özellikle depremden sonra yaylalara doğru halk tarafından ilginin başlamasıyla harekete geçti. Yaklaşık bir ay önce dernekleşme çalışmalarını tamamladıklarını belirten Kozluçukur Amanos Yayla Koruma Derneği’nin kurucu başkanı Zafer Kaya “Bu ilgi legal olmuyor, bazı illegal kaçak yapılaşma, kaçak konteynerler konulması bizi yayla koruma derneğini kurmaya itti” dedi.

Kozluçukur Amanos Yayla Koruma Derneğini kurduklarının altını çizen kurucu başkan Zafer Kaya “Bu derneğin en önemli amacı Amanoslarda yaylalar bazında tabiatını, doğa güzelliklerini korumak, buranın insanlar tarafından yok edilmesini engellemek. Tabi burada faydalanacağımız en önemli kurum Orman İşletme, sağ olsun bize gerekli desteği veriyor, bu konuda yayla bireyleri, yöreyi iyi bildikleri için eğitildikleri takdirde yangınlarda ya herhangi işgallerde devreye girecek, resmi yetkisine sahip olabilecekler. Derneğimiz bu noktada orman gönüllerini yetiştirme hususunda orman işletmeden destek almakta. Tabi güzellikleri, bölgenin tarihi kültürel tanıtımı noktasında da faaliyetler yapacağız. Derneğimiz kurulalı daha bir ay oldu, yönetim kurulu oluşturma safhalarımız daha yeni tamamlandı. Orman gönüllülerimiz, orman işletmesinden destek alarak faaliyetlerimizi başlatmış bulunuyoruz” diye konuştu.

Araç krizi iddiası doğru değil! Araç krizi iddiası doğru değil!

Amanosların özellikle deniz tarafına bakan Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun Belen taraflarında Defne, Kızılcık ve kiraz ağaçlarının, meşe, makiliğin oldukça yaygın olduğu bölgelerde, yine doğal kaynak suları yer aldığını aktaran Zafer Kaya “İşte bu suların korunması da bizlerin görevi olacak. Şuanda bölgemizde su çok kıymetli, yaz aylarında susuzluk çektiğimiz zamanlar oluyor. Çok kıymetli yeraltı sularımız var. Ayrıca özellikle defne ağacı bence bölgenin yeşil altını, yani bu defne ağaçlarına zarar vermemesi gerekiyor. Defne ağaçları ihaleye veriliyor, ihaleye verilen gruplara da sesleniyorum: ‘lütfen defne ağaçlarını sonsuza denk yok edecek şekilde toplamayın! Bir tek yaprakları toplayın ama ağacı kökten yok olmasın, özellikle bunun da yakından takipçisi olacağımızı buradan söylüyorum” şeklinde konuştu.

İskenderun Körfezi’nin sanayileşmiş olmasının doğa güzelliklerinin korunamaması, yayla turizminin geliştirilememesinin de şansızlık olarak niteleyen Zafer Kaya şunları paylaştı: “Ama yine de bu konuda çalışmalar yapılabilir.  Devletle de iş birliği içerisine girilerek bir takım tanıtılmayan yerler, mesela zaman zaman tabiat yürüyüşleriyle yayla turizmine dahil edilebilir. Biz Amanos dağlarında çeşitli gruplarla, onların da sayılarını artırarak bu bölgeleri turizme kazandırabiliriz. Halkımızdan da rica ediyoruz, gelin Amaoslarda bol bol yürüyüş yapın, yapacağımız yürüyüş faaliyetlerine katılın. Şuanda Dörtyol’da yapılan bir yürüyüş parkuru var, yine bizim düşüncemiz şuanda Kozluçukur yaylasından başlayarak, Alan yaylasına doğru yaklaşık 15 km’lik bir parkur var. O parkurda Gençlik Spor Müdürlüğü iş birliğiyle bir yürüyüş etabı düşünüyoruz.”

Kozlucukur Yaylasi.mp4 Snapshot 03.41.480Kozlucukur Yaylasi.mp4 Snapshot 00.04.518Kozlucukur Yaylasi.mp4 Snapshot 01.45.732Kozlucukur Yaylasi.mp4 Snapshot 00.01.074

Editör: Halit Sapmaz