Yaşam

"Hatay'da toplu ulaşım dönüşüm projesi mahkemelik"

Hatay’da Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeye çalıştığı toplu ulaşımda değişim ve dönüşüm projesinin yerel esnafı büyük sıkıntıya soktuğunu, konunun yargıya taşındığı bildirildi.

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, HBB toplu ulaşım hatlarının revize edilmesi, toplu taşıma araçlarının da optimasyonunu sağlaması açısından güzel bir proje olduğunun altını çizerek “Güzel hamleydi, ancak biçilen gömlek biraz dar geldi. Söz konusu proje yöresel fikirler alınmadan, hazır bir şablon üzerine oturtulmuş, bir projeydi. Bu projenin yereldeki esnafla, ilgili meslek grubu temsilcileriyle görüşüp, onların fikirleri alınıp değerlendirilerek öyle gerçekleştirilseydi bu proje çok iyiydi” dedi.

TÜM HATLAR PROJEYİ MAHKEMEYE VERİYOR

2016’dan beri HBB’nin hazırlamış olduğu il genelindeki toplu taşımacılıkta değişim dönüşüm projesinin halen oturmadığını ifade eden Oda Başkanı Akın “Eğer bu şekilde giderse de oturacağını sanmıyorum. Bizim Büyükşehirden özellikle Ulaşım Koordinasyon Merkezinden tek istediğimiz lütfen, esnaflarımızla mutabakatta olun. Siz bir adım atarsanız, esnafımız on adım atacak. Esnafımız yapılan projeye karşı değil, projenin uygulama şekline karşıdır, bunu anlayışla karşılayacağınızı zannediyorum. Fakat tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Bütün hatlar durdurma kararıyla HBB’nin projesini mahkemeye veriyor” diye konuştu.

PROJEYE UYAN PİŞMAN!

Hatay’da şu an esnafın bir kısmı Büyükşehir belediyesinin değişim dönüşüm projesi kararlarına uyduğunu da vurgulayan Oda Başkanı Erol Akın “Arabalarını değiştirmiştir, değiştirdiğine pişman, çok pişman hem de! Değiştirenler de arabalarını satarak tekrar eskiye dönmek istiyorlar. Değiştirmeyenler de şu an ne yapacaklarını, nasıl işin içinden çıkacaklarını bilemiyorlar. Bu konuda biz ilgili birimlerle mutabakata geçiyoruz ama sonuç alamadık. Eğer bu şekilde devam edersek, yaptırımlarla karşılaşacak esnafımız. Tabi bunun hukuki yönleri vardır. Esnafımız da kendi davasından vazgeçmeyerek mahkeme süreçleri başlayacaktır. Bu süreç uzun bir süre devam edecektir. Kimse sonuca ulaşamayacak. Bizim tek amacımız Büyükşehir’in ilgili hatlarla birebir koordinasyon olarak taleplerini dinlemeli ve taleplerini mümkün ölçüde kendi projelerine adapte ederek bunu sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Esnaf ve Meslek temsilcilerinin de Hatay’da toplu taşımacılıkta değişim ve dönüşüm projesinin hayata geçirilmesini istediğini sözlerine ekleyen Oda Başkanı Akın şunları söyledi: “Tek tip arabalarımız var, borca girerek, tertemiz arabalarımızla hizmet vermek istiyoruz. Bakın 41 tane araç olan bir hatta 4-5 araba veriyorlar. Talep nedir biliyor musunuz? Bizim araçlarımız gibi 10 tana yapalım, hiç olmazsa 4 kişi girelim bir araca. 33 aracı olan hatta 7 araç halk otobüsü veriyorlar. Talepleri iki kişiye bir araç verelim adam gibi çalışalım, yok diyorlar. Biz Esnaf Odaları Şoförler Odası olarak, 30 tane bağlı bulunduğu büyükşehirdeki oda başkanlarımızla görüşme yapıyoruz, üzülerek söylüyorum; Hatay’daki uygulamayı anlattığım zaman hayır inanmıyoruz diyorlar…”