Yapılan tüketicilerin şikayetlerini titizlikle incelip onlara yapılması gerekenleri anlattıklarını belirten İskenderun Tüketici Hakları Derneği Başkanı Şenay Toraman Yılmaz, geçmiş yıllara göre tüketicilerin bilinçlendiğini ifade etti.

 

Dernek olarak kendilerinin müşavirlik görevi yaptıklarını anlatan Yılmaz, son zamanlarda elektronik eşyalarla ve spor ayakkabılarıyla ilgili daha çok şikayet aldıklarını paylaştı.

Tüketicileri doğru bir şekilde yönlendirdiklerini kaydeden Yılmaz; “En çok elektronik eşyalarla ilgili şikâyetlerde bulunuyorlar. Spor ayakkabıları da çok gündemde, çok fazla şikayet alıyoruz. Elektronik eşyalardan cep telefonları çok fazla, çamaşır makinesi, buzdolabı onu takip ediyor” dedi.

 

Şikayetleri aldıkları zaman hakem heyetine gönderdiklerini anlatan Yılmaz “Hakem heyetinde raportör bir rapor hazırlıyor, savunmalar, tüketicinin şikayeti alınıyor, bazen bilirkişiye yolluyoruz, bazen bilirkişi olmadan kendimiz karar vererek sonuca bağlıyoruz. Genelde sonuca varmamız 2 ayı buluyor yasal olarak. Derneğimiz aslında bir müşavirlik görevi görüyor. Tüketicileri aydınlatmak, onlara nasıl bir yol izleyeceklerini göstermek amacıyla hareket ediyoruz. Yasal yönünü hakem heyeti hallediyor. Ondan önce biz tüketicilere haklarını, neler yapabileceklerini anlatıyoruz. Nereye müracaat edip, nasıl takip edeceklerini anlatıyoruz. Böylece sonuçlanıyor şikâyetleri. Çok fazla başvurumuz oluyor. Bankaların dosya masrafları bitti bundan dolayı biraz rahatladık. Eskiden saatlerce mesai yapıyorduk, imzalar atıyorduk, dosyalar hazırlıyorduk, bankaların dosya masrafları bittiğinden beri normal şikayetlere döndük. Daha rahat tüketicilere zaman ayırabiliyoruz” diye konuştu.

 

"Yeşil hidrojen kamuda tek adres olmalı!" "Yeşil hidrojen kamuda tek adres olmalı!"

Tüketicilerin hangi konularda şikayette bulunabilecekleri konusunda da bilgiler veren Yılmaz; “Ayıplı mallarda hakları var, usulsüz satışlarda hakları var. Para iadesi veya değişim yönünde kararlar çıkabiliyor, isteğe de bağlı olarak. Çok değişik taleplerle gelenlerde oluyor, bunları biz ayırıyoruz zaten genelde bunlara red çıkıyor ama hakem heyetimizi oyalamış oluyor. Bunlar olmasa daha iyi olur. Spor ayakkabılarında çok oluyor. Spor ayakkabılarının mutlaka bağcıklarının açılıp giyilmesi lazım ancak vatandaş bağcığını açmıyor arkadan çekerek giymeye çalışınca spor ayakkabısı yırtılıyor. Bunu bize getiriyorlar ama bu kullanma hatası olduğu için bir karşılığı olmuyor tabii ki. Bilirkişiler kullanıcı hatası olduğunu fark ediyorlar zaten ona göre işlem yapılıyor. Geçmiş zamanda kapıdan pazarlamalar da çok sıkıntılar yaşıyorduk, tüketiciler konuyu bilmiyordu, çok fazla aldatılıyorlardı. Ama artık bilinçlendi tüketicilerimiz, bu konular yavaş yavaş azaldı” şeklinde konuştu.

 

En önemli sorunlardan birinin ‘etiketsizlik’ olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz şöyle konuştu: “Çok önemli sorunlarımızdan bir tanesi piyasanın etiketsizliği. Piyasada hiçbir üründe etiket göremiyorsunuz. Pazarlarda bile etiket olması lazım ama maalesef yok. Yetkililer görevlerini yapmıyorlar etiket konusunda. Halbuki etiket konulması vatandaşın satıcıya güven duymasına neden olur, piyasada fiyatların düşmesine neden olur. Bu konu çok önemli ama maalesef İskenderun'da ve çoğu yerlerde etiket uygulaması yapılmıyor. Esnafa bu konuda bilgi verilmiyor. Zabıta bu konuda görevli, esnafın üzerine gidebilir, etiket koyması gerektiği yönünde uyarılarda bulunabilir ama yapılmıyor bunlar Türkiye'de…”  

Editör: TE Bilisim