Yapımı dört yıldır inşaatı devam eden ve sona gelinen Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi bugün basın mensuplarına kapılarını açtı. Kaymakam Ali Murat Kayhan'ın da katıldığı tanıtım toplantısı sonrası Yeni Hastane basın mensuplarına gezdirildi. Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu bölgenin en güzel hastanelerinden birine Dörtyol sahip olacağını söyledi.

AFD Türkiye Direktörü Serge Snrech ise Bu güzel hastanenin ilerleyişinden çok mutlu olduklarını ifade ederek “Avrupa Birliği ile beraber Suriyeli mültecileri de kapsayan bir projede çalışmış oluyoruz. Bu proje Hatay'da herkese, bölge halkına ve mültecilere hizmet edecek. Sağlık personeli ve hastalar için çok iyi imkanlar sunacak. Yeni hastanede yeni servisler sayesinde yerel halk doğrudan hizmet alacak ve başka illere gitmek zorunda kalmayacak” dedi.

Dörtyol Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Takış da 34.000 m2’lik alanda 50.000 metrekare kapalı alanda yer alacağını ifade ederek Hatay'ın tek deprem izolatörlü yapısı olduğunu, 90 poliklinik odası yer alacağını, sevk veren değil, sevk alan bir hastane olacağının altını çizdi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Gen. Md. Yrd. Dursun Duyar da, 250 yataklı yeni hastanenin hayırlı olması dileğinde bulunarak Yılsonunda inşaatı bitirip 2022 yılı içinde hizmete almayı planladıklarını, sağlıkta dönüşüm projeleri sayesinde hastanelerin tam donanımlı ve mükemmel hale getirildiğini kaydetti.

Avrupa Birliği'nin 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne sağladığı 40 milyon Avroluk finansman ile, Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün yönetimi altında inşaatı hızla ilerleyen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi projesi 2018 yılında başladı. Dörtyol, Erzin, Payas ve çevre bölgede yaklaşık 250 bin kişiye hizmet verecek Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin 2022 yılının başında hizmet vermeye başlaması planlanıyor.

YÜKSEK KAPASİTE,

KAPSAMLI SAĞLIK HİZMETİ…

Hatay’da 35 yıldır hizmet veren mevcut devlet hastanesinin yerine daha nitelikli sağlık hizmetleri sunacak yeni hastane, son yıllarda göç nedeniyle bölgede artan nüfusun sağlık ihtiyaçlarını daha kapsamlı bir şekilde karşılayabilecek. Mevcut hastane 150 yatak kapasitesiyle hizmet verirken, yeni hastane 250 nitelikli yatağa sahip olacak. Gerekli durumlarda yatak kapasitesi artırılarak 400'e çıkabilecek şekilde tasarlandı. Artan uzmanlıklar, branşlar ve hizmetler sayesinde günlük 6 bin hastaya hizmet sunabilecek kapasite olacak.

 

ÖRNEK SAĞLIK TESİSLERİNDEN

BİRİ OLACAK…

Hastane tamamlandığında özel klimalarından, iç banyo yapılarına kadar, özel olarak tasarlanmış tek ve çift kişilik odaları sayesinde ihtiyaç duyulan mahremiyeti ve konforu sağlayacak. Tam donanımlı ameliyathaneleri, her branştan poliklinikleri, yoğun bakım üniteleri, yeni doğan üniteleri ve ‘anne oteli’ gibi özgün bileşenleri ile Türkiye'nin örnek sağlık tesislerinden biri olacak. Hastane ayrıca Türkiye'nin sayılı dijital hastanelerinden biri olacak.

 

SON TEKNOLOJİ DEPREM

İZOLATÖRLÜ HASTANE…

Birinci derece deprem bölgesi olan Hatay için en son yönetmeliklerin gerektirdiği önlemler doğrultusunda binaya deprem izolatörleri yerleştirildi. Modern tıbbın tüm olanaklarına sahip olacak hastane mimari alanda yüksek teknoloji ile inşa ediliyor. Binaya yerleştirilen deprem izolatörleri, depremin etkilerini en aza indirecek. İzolatörler sayesinde deprem sırasında ve sonrasında hastane tüm operasyonel faaliyetlerine devam edebilecek. Üç ilçenin odak noktasında olması açısından hızlı ve kolay ulaşılabilir konumda olan hastane ayrıca bölgenin en güvenli  binalarından biri olacak.

 

İLERLEME DURUMU

Genel inşaat çalışmaları yaklaşık yüzde 100’e ulaşmış durumda olan hastane, tıbbi cihazların montajı ile birlikte tamamlanacak. Tıbbi cihazları da dikkate alınca projenin genel ilerleyişi Haziran ayı itibarıyla yüzde 72,5 oranında tamamlandığını gösteriyor. Eski hastaneden yeni hastaneye taşınmanın önümüzdeki ilkbahar aylarında yapılması öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim