İskenderun Terziler Odası Başkanı Mehmet Ordulu, 2021 yılının esnaflar için oldukça zor geçtiğini kaydetti.

Sıkıntıların Covid-19 pandemisiyle birlikte başladığını ifade eden Oda Başkanı Ordulu; “2021 yılı pek iyi geçmedi. Pandemi sürecinden bir sıkıntı vardı zaten, insanlar tedirgindi, işlerimiz azalmıştı. Bizim odamıza bağlı tuhafiye, konfeksiyon, yorgancı, terzi gibi çok sayıda meslek grubumuz var. Hepsi etkilendi. Enflasyon yüksek seviyelerde olduğu için İnsanların alım gücü azaldı. İnsanlar sadece zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu ortamda para arttırma gibi bir durum söz konusu değil maalesef. Esnafımız ancak kredi çekerek işlerini götürebiliyor. Son zamlardan sonra alım gücü daha da azalınca, kıyafet tadilat işlerinde artış görüldü. İnsanlar yeni kıyafetler almak yerine eskilerinin tadilat, onarımlarını yaptırıp giyiniyorlar, terzi esnafı açısından bu yünde bir iş artışı oldu ama tabi bu yine de esnaf için yeterli bir şey değil. Devletimizin küçük esnafa yardımcı olması lazım. Faizsiz kredi, belli bir süre borçların ertelenmesi, Bağ-kur ve SSK primlerinin indirilmesi gibi uygulamalara gidilmeli. Asgari ücretin artmasından sonra bunlar çok fahiş fiyatlara gelecek çünkü bir Bağ-kur ödemesi en az 1600-1700 civarında olacak, bunu da esnafımız biraz zor öder, ödemede bayağı zorlanacak” şeklinde konuştu.

KAPATANLAR GENELDE YENI AÇANLAR

Küresel Ve Ulusal Dijital Finans Zirvesi İstanbul’da başladı!  Küresel Ve Ulusal Dijital Finans Zirvesi İstanbul’da başladı! 

Yeni yıldan beklentilerini de paylaşan Ordulu; “Yeni yıldan beklentimiz emekliye, işçiye memura iyi bir zam verirlerse, onların alım gücü arttırılırsa, bu da esnafımıza yansıyacaktır diye bekliyoruz” dedi.

Ordulu, son bir yıl içinde yeni açan ve işyerini kapatan esnafların da olduğunu belirterek; “Genelde yeni açanlar bir seneyi doldurmadan tekrar kapatıyor. Eski açanların oturmuş bir sistemleri olduğu için onlar biraz daha idare edebiliyorlar” diye konuştu.

Son zamanlarda insanların, yeni kıyafet almak yerine eski kıyafetlerinin tadilat işlemlerini daha sık yaptırdıklarını aktaran bir terzi esnafı da işlerin çok iyi olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim