İskenderun’da Emel Akçay İlkokulu öğretmenlerinden Eğitimci-Yazar İdris Gökalp, öğrencilerle birlikte velileri de uyararak karnelerin bir amaç değil araç olduğunu hatırlattı.


İdris Gökalp, çocukların maalesef anne- babalarından gelecek tepkilerden ürküp hatalı ve üzücü yollara başvurabildiklerini bu nedenle velilerin son derece dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

eTwinning'te Türkiye ilk sırada eTwinning'te Türkiye ilk sırada


Eğitimci olarak velilere tavsiyelerde bulunan İdris Gökalp “Anne baba olarak karneyi bir övünç ya da utanç kaynağı olarak değil de, çocukların gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaçlarını olduğunu anlamak için bir araç olarak görmemiz gerekiyor. Çocuğun karnesiyle ilgili duygularımızı, onun duygularını incitmeden anlatmalı, başarılı olması için onun arkasında olduğunu hissettirmemiz gerekmektedir. Çocuğumuza hoşgörü ile yaklaşarak ve ona güven vererek sorunun üstesinden gelmeye çalışmalıyız.
Ama unutmayalım ki bir öğrencinin karnesi aynı zamanda o öğrencinin ailesinin de karnesi sayılır. Anne ve babalar olarak çocuğumuzun karnesine birde ‘Bu karne bana da bir şeyler söylüyor’ gözüyle bakmalıyız” diye konuştu.


Çocukları kesinlikle arkadaşları ve kardeşleri ile kıyaslamamak gerektiğinin altını çizen Gökalp şöyle devam etti: “Suçlayıp yargılamamalıyız. Karnesi kötü olan çocuklara aşağılayıcı, kıyaslayıcı ve utandırıcı davranışlar sergilememeli ve olumsuz yakıştırmalarda bulunmamalıyız. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Başarısızlık varsa nedenlerini bulmaya çalışarak çocuğumuza öğretmenleri ile birlikte destek sağlamalıyız… Özellikle pandemi sürecinde uzun süre yüz yüze eğitimden ve okuldan fiziki olarak uzak kalan çocuklarımızın belli bir süre okula uyum sorunu yaşadığı gerçeğini de unutmamak lazım.”
 Yarıyıl tatilinin iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Gökalp, “Ayrıca çocuklarımızın eğlenmeleri ve okul dışı faaliyetlere daha rahat katılabilmeleri için tatilin bir ihtiyaçları olduğunu unutmamalıyız. Çocuklarımızla kaliteli zamanlar geçirmeye gayret etmeliyiz. Eğlence ve dinlenmenin yanı sıra bol bol kitap okuma etkinliği yapmakta fayda var. Yoğun çalışma temposundan dolayı akrabalarını yeterince tanımayan çocuklarımıza tatili bu yönüyle değerlendirmelerini sağlayabilir bu vesileyle geniş aile bağlarının geliştirilmesi ve aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.


ÇOCUKLARI 3T İNSAFINA TERK ETMEYİN 
Çocuğun yaşını ve ilgisini dikkate alarak tatil boyunca onunla oyunlar oynamayı ihmal edilmemesini de öneren İdris Gökalp “Çocuklarımızı uzaktan eğitim sürecinde  sık sık kullanmak zorunda kaldıkları 3T’nin (Televizyon, Tablet, Telefon) insafına terk etmemeliyiz. Çünkü bu tür teknolojik aletlerin karşısında gereğinden fazla zaman harcamanın çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkilediğini unutmamalıyız” dedi.

Editör: TE Bilisim