Dünya ve özellikle ülkemiz genelinde artan covid vakaları sonrası dün Sağlık Bilim Kurulu toplanarak bazı kararlar aldı. Maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat edilmesini gerektiğine önemle vurgu yapılan kararlarda, kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiği de bildirildi.

 

D vitamini eksikliği bile kulakta çınlama yapabiliyor! D vitamini eksikliği bile kulakta çınlama yapabiliyor!

Domuz gribinin de sık görülmeye başlandığını ifade eden Dr. Berktaş, maske-mesafe-hijyen kurallarına uyulmasının grip vakalarını da önleyebileceğini kaydederek “Geçen sene grip vakalarını çok görmedik. Çünkü karantina vardı, insanlar maske takımına daha çok dikkat ediyorlardı, okullar kapalıydı. Bu sene çok arttı vakalar” dedi.

 

Nasıl covid’in omikronu, deltası varsa, grip mikrobunun da, influenza denilen virüsün a'sı b'si bulunduğunun altını çizen Dr. Berktaş “Domuz gribi veya normal influenzalar var. Hepsi aslında birbirine benziyor belirti olarak. Genelde burun akıntısı olur, olmaya da bilir, ateş asla şart değil, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik şeklinde belirti veriyor. İnfluenza ile omikronu birbirinden ayırt etmek imkansız, test yapmadan bunu mümkün değil anlayamayız. Domuz gribi gerçekten bu sene çok arttı, covidle de çok karışıyor, tek ayrım yolu PCR yapmak. En önemli şey, maskelere dikkat etmek. Maske gripten de korur, covid’ten de korur. O nedenle herkes mutlaka maske ve mesafe kurallarına uymalı, kalabalık ortamlara girmemeli. Çünkü grip de aslında insanı öldürebilir, zatürreye çevirebilir. O yüzden çok dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim