İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler odası Başkanı Uğur Fırat kuyumcularda sahte altın olmadığının altını çizerek “Ancak bazılarında demo altın vardır. İskenderun’da hiçbir kuyumcu vitrininde de demo altın dahi bulundurulmaz” dedi.

 

ÜZERİNDE DEMO DİYE YAZAR

Oda Başkanı Uğur Fırat kuyumcuların vitrinlerini süsleyen altınların sahte değil demo altın olduğunu ve İskenderun’da hiçbir esnafın bunu vitrinine dahi koymadığını üstüne basa basa belirterek, “Kuyumcularda sahte altın olmaz, demo dediğimiz hırsızlığa karşı önlem olarak alınan bir madendir. Bu bazı bölgelerde var vitrinlere konuluyor. Bizim İskenderun da vitrinlerdeki tamamı gerçek altın. Kuyumcularda sahte altın olmaz! Kuyumcu hırsızlığı önlemek için daha çok Ege, Karadeniz ve Doğu bölgelerinde vitrinlerine demo yazılı maden kullanmaktadır. Yapılan açıklamalarda ve telaffuzda ‘sahte altın’ dersen vatandaşın kafasını karıştırırsın. Sanki kuyumcularda şimdiye kadar sahte altın vardı, şimdi yok! Yok öyle bir şey tekrar söylüyorum İskenderun’da demo dahi kuyumcularımızın vitrinlerinde yoktur. Türkiye’de bugün yaklaşık elli bin kuyumcu var, 70-80’inde bu demo yok. Bu ürünlerin üzerinde de demo diye yazar” şeklinde konuştu.

 

KUYUMCU DÜKKÂNI AÇMAK ZORLAŞIYOR

Vitrinlere konulan demo altınların da kaldırılması konusu 2022 yılında çıkacak olan yetki belgesi uyum yasası ile ilgili bir konu olduğuna da dikkat çeken Oda Başkanı Fırat “Önümüzdeki yıl itibari ile her önüne gelen kuyumcu dükkanı açamayacak. Kuyumcu dükkanı açabilmesi için ustalık belgesi olması şartı aranacak. Vergi dairesinden borcu yoktur diye evrak alması şart. Sanayi ve Ticaret il müdürlüğü yetki belgesi isteyenlere illerde ilçelerde bütün evrakları hazırladıktan sonra bu evrağı verecek. Bunun üzerine kuyumcu dükkânını açabilecek”

 

Editör: TE Bilisim