Türkiye’de 119 siyasi parti aktif halde siyaset arenasında yer alırken iki yıl içerisinde 40 yeni parti kuruldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan 5 siyasi parti, grubu bulunmayan dokuz siyasi partinin milletvekili koltuğu var.

 

Türkiye, başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilmekte ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi partilerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Bugüne kadar aktif 119 siyasi parti bulunurken 2020 ve 21 onuncu ayına kadar 40 yeni siyasi parti kurulumu gerçekleşti.

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahip.

Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekildi.

 

Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamında 2021 yılı itibarıyla 119 parti etkin durumda bulunuyor.

 

 Bunun yanında bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Ancak etkin olan partilerin birçoğu bu yeter sayıya sahip de değil. Bazıları da "tabela partisi" olarak nitelendirilen, pek bir etkinlikte bulunmayan partiler. 2020 yılında 24 siyasi parti kurulurken 2021’in onuncu ayına kadar 16 yeni parti kurularak toplam 119 siyasi parti aktif görülüyor.

 

BEŞ PARTİNİN MECLİSTE GRUBU VAR

2021 Ekim ayı itibari ile TBMM’sinde grubu bulunan partiler AK Parti, CHP, MHP,  HDP ve İyi Parti. AK Parti’nin 288, CHP’nin 135, HDP 55 MHP48 ve İYİ Partinin 36 milletvekiline sahip. Mecliste olup da grubu bulunmayan siyasi partiler; TİP 4, Memleket Partisi 3, Demokrat Parti 2, Zafer Partisi 2, Büyük Birlik Partisi 1, DEVA 1, Demokratik Bölgeler Partisi 1, Sadet Partisi 1, Yenilik Partisi 1 Bağımsızlar 7, 17 koltukta boş olmak üzere 600 sandalye mevcut.

Editör: TE Bilisim